KABUL/WASHINGTON - Rond de noordelijke stad Kunduz, waar duizenden Talibanstrijders al een week zijn omsingeld, is de strijd donderdag weer opgelaaid. Sommige Taliban zouden zich willen overgeven, terwijl vooral de duizenden buitenlandse vrijwilligers van de Taliban willen doorvechten.

Bekijk video

De berichtgeving hierover is onduidelijk. Wel is zeker dat de Noordelijke Alliantie de aanval heeft ingezet op Khanabad, ongeveer kilometer ten oosten van Kunduz. Amerikaanse B-52 bommenwerpers hebben stellingen van de Taliban in Khanabad gebombardeerd. Als de stad valt, ligt een belangrijke weg naar Kunduz open voor de anti-Talibancoalitie.

De omstreden Oezbeekse generaal Dostum van de Noordelijke Alliantie meldde eerder dat hij een akkoord had bereikt met de Taliban in Kunduz. Dat leek te worden bevestigd door berichten van journalisten dat een honderdtal Talibanstrijders in de stad zich had overgegeven.

Maar enkele uren later maakte minister Yunus Qanani van Binnenlandse Zaken van de Noordelijke Alliantie juist bekend dat de onderhandelingen waren mislukt. Zijn verklaring lijkt weer te worden ondersteund door meldingen van diverse verslaggevers in het gebied, die bevestigen dat de strijd om Kunduz weer is opgelaaid.

Leden van het Rode Kruis hebben in de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif de stoffelijke resten gevonden van 400 tot 600 mensen. Ze deden de ontdekking na de aftocht van de Taliban uit de stad, die een kleine twee weken geleden in handen viel van de Noordelijke Alliantie.

Een medewerker van de Aziatische afdeling van de hulporganisatie kon niets zeggen over de omstandigheden waaronder de mensen waren overleden. Er deden geruchten de ronde over bloedbaden die in de stad zouden zijn aangericht, maar daarover is nog niets uit onafhankelijke bronnen vernomen.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer