RIYAD - Osama bin Laden heeft zijn zoon laten zweren dat hij hem zal doden als hij gevangen dreigt te worden genomen door Amerikaanse troepen. Dat meldde de Saudi-Arabische krant Al-Watan woensdag. Bin Laden wil de geschiedenis ingaan als martelaar.

Volgens de krant heeft de terroristenleider zijn naaste medewerkers gezegd dat ze er rekening mee moeten houden dat hij nog maar enkele dagen of weken in leven zal zijn. Op een videoband zou hij zijn laatste wil hebben uitgesproken, die na zijn dood zou moeten worden uitgezonden. Op de band doet hij een oproep tot meer aanslagen op Amerikaanse doelen in de gehele wereld, aldus Al-Watan.

De informatie zou afkomstig zijn van overgelopen Taliban-strijders. Die melden verder dat Bin Laden sinds de val van Mazar-i-Sharif constant van schuilplaats verandert. Hij zou worden vergezeld door zijn vier vrouwen met hun kinderen en 1500 Al Qaeda-strijders. Amerikaanse bronnen zeggen echter dat hij zich met een kleine groep volgelingen en familieleden schuilhoudt in de bergen rond het Talibanbolwerk Kandahar.

De Talibanstrijders in Kandahar hebben woensdag laten weten tot de dood te zullen doorvechten. Het bolwerk wordt van alle kanten belegerd. De Taliban verklaarde verder geen contact meer te hebben met Osama bin Laden.