WASHINGTON - De geneeskundige autoriteiten vrezen dat een -jarige vrouw in de Amerikaanse staat Connecticut de antrax-bacterie via de luchtwegen heeft binnengekregen. Dat heeft gouverneur John Rowland van de staat in het oosten van de Verenigde Staten dinsdag meegedeeld.

De vrouw uit Oxford is vorige week woensdag met verschijnselen van een longontsteking in het ziekenhuis opgenomen en is ernstig ziek. Rowland zei dat de bejaarde vrouw drie keer positief op sporen van de antrax-bacterie is getest. Een laatste test door de inspectie voor de volksgezondheid moet definitief uitwijzen of er sprake is van miltvuur. De uitslag wordt woensdag verwacht.

Als het geval van antrax wordt bevestigd zou het het eerste in verscheidene weken zijn. Hoe de vrouw besmet is geraakt is niet duidelijk. "Er is geen bewijs dat ze post heeft ontvangen met antrax-sporen. Ook een criminele daad kan uitgesloten worden", aldus Rowland.

Angst

De ontdekking van de mogelijke besmetting in Connecticut en het nieuws dat de er in het kantoor van twee senatoren in Washington ook sporen van de antrax-bacterie zijn gevonden, doet de angst voor een biologische oorlog weer oplaaien. Het gebouw waarin de kantoren van senator Edward Kennedy en Christopher Dodd gevestigd zijn is afgelopen weekend doorzocht nadat vrijdag een miltvuurbrief ondekt was in het kantoor van senator Patrick Leahy.

De autoriteiten meldden echter dat de bacteriesporen bij Kennedy en Dodd geen gevaar voor de volksgezondheid opleveren. Onderzoekers zijn er nog steeds niet uit wie er achter de antrax-aanslagen zit. Minister van Justitie John Ashcroft liet eerder doorschemeren dat de dader waarschijnlijk uit eigen land komt.