WASHINGTON - In een gebouw in Washington waar het hoofdkantoor van het Amerikaanse gevangeniswezen is gevestigd, zijn sporen van de antrax-bacterie gevonden. Volgens de autoriteiten is de besmetting op twee plaatsen in de postkamer echter zo klein, dat het risico voor de gezondheid minimaal is. Werknemers moeten daarom dinsdag gewoon op kantoor verschijnen.

In de VS zijn inmiddels vier mensen overleden aan miltvuur, dat door de antrax-bacterie wordt veroorzaakt. Dertien anderen zijn besmet. In totaal slikken 32.000 Amerikanen nu antibiotica omdat zij mogelijk met antrax in aanraking zijn geweest.

Uit onderzoek is gebleken dat de brieven met sporen van de antrax-bacterie die zijn gestuurd naar de Amerikaanse senatoren Daschle en Leahy vrijwel identiek zijn en van dezelfde persoon komen. Dit heeft de FBI maandag gezegd.

De Democratische senator Tom Daschle ontving in oktober een brief die sporen van de bacterie bleek te bevatten. De brief aan Leahy werd pas eind vorige week gevonden in een stapel post die na het incident met Daschle opzij was gelegd. Beide brieven hebben een stempel van een postkantoor in de plaats Trenton en zijn gedateerd op 9 oktober.

Volgens de FBI lijkt ook het handschrift op beide enveloppen sterk op elkaar. De brief aan Leahy moet nog worden geopend. Behalve onderling, lijken de enveloppen ook op de brieven die gestuurd zijn naar de krant The New York Post en televisiezender NBC.

Chili

In een brief die vanuit het buitenland naar Chili was gestuurd, zijn sporen van de antrax-bacterie vastgesteld. De Chileense gezondheidsautoriteiten bevestigen de aanwezigheid van de bacterie. De herkomst van de brief is nog onduidelijk. De postzegel zou Zwitsers zijn, maar er stond ook een poststempel uit de Amerikaanse staat Florida op.

De brief was gericht aan een privébedrijf in de Chileense hoofdstad Santiago. De geadresseerde kreeg arwaan door de onduidelijkheid van de herkomst van de post en heeft de envelop niet geopend. Dertien mensen, onder meer postbeambtes die mogelijk met de besmette brief in aanraking zijn gekomen, slikken nu antibiotica en vertonen geen ziekteverschijnselen, zo meldt het Chileense ministerie van Gezondheid.