NEW YORK - De Verenigde Staten zeggen dat vijf landen bezig zijn met het ontwikkelen van biologische wapens: Noord-Korea, Irak, Libië, Iran en Syrië. Washington heeft besloten deze vijf landen publiekelijk te beschuldigen van schending van de Conventie tegen biologische wapens van 1972.

Onderminister John Bolton van Buitenlandse Zaken zal de beschuldiging maandag openbaar maken op de internationale conferentie in Genève, die bedoeld is om de naleving van de conventie aan te moedigen. Dit meldde The New York Times

Volgens de krant, die zich baseert op bronnen binnen de Amerikaanse regering, is Washington ervan overtuigd dat nog meer landen dan de genoemde vijf de conventie in het geheim schenden, waaronder landen die vriendschappelijke relaties met de VS onderhouden. Maar de regering is niet bereid de namen van die landen te noemen. De conventie is door meer dan 140 landen geratificeerd.

Nieuwe benadering

Dat de VS hun verdenkingen publiek maken op de conferentie in aanwezigheid van de beschuldigde landen, is een nieuwe benadering. Die is ingegeven door de gebeurtenissen van 11 september, 'omdat toen de wereld is veranderd'.

Bolton zal in Genève ook Osama bin Laden beschuldigen van pogingen biologische wapens te maken. De New York Times meldde dat in de tekst van Boltons toespraak staat dat Bin Laden waarschijnlijk heeft geprobeerd biologische wapens te verkrijgen 'met behulp van een staat'. Welke staat dat is, zegt Bolton niet.