ISLAMABAD/LONDEN/KABUL - De strijd om de noord-Afghaanse stad Kunduz is nog niet gestreden. De plaatselijke Talibanstrijders zijn niet van plan zich over te geven aan de Noordelijke Alliantie die de stad heeft omsingeld. Zondagavond zou nog wel zijn onderhandeld over een mogelijke aftocht van de Taliban. De VS gaan intussen door met het bestoken van Kunduz, het laatste Talibanbolwerk in het noorden van Afghanistan.

Talibancommandanten meldden zondagavond dat ze Kunduz wel wilden verlaten, op voorwaarde van een veilige aftocht. Eén van hen, mullah Dadullah, zei dat tegen de Britse omroep BBC. Hij zei ook dat in zijn troepen buitenlanders meevechten. Terwijl de Amerikanen de stad vanuit de lucht bestookten, trok de Noordelijke Alliantie steeds verder op naar Kunduz tot ze de stad hadden omsingeld.

De Pakistaanse krant Dawn wist later te melden dat de Talibanstrijders hun plannen tot overgave aan de Noordelijke Alliantie hadden ingetrokken. Volgens mullah Fazil, met wie de krant zegt gesproken te hebben, willen zijn strijders zich alleen overgeven aan een 'neutrale Afghaanse autoriteit onder toezicht van de Verenigde Naties'. In de Noordelijke Alliantie hebben de Taliban geen vertrouwen.

De Taliban in Kunduz zouden ook eisen dat de VN de gevangen genomen leden van al-Qaeda opvangt en naar hun landen van herkomst brengt. De Afghaanse Taliban zouden een vrije doorgang moeten krijgen en naar hun eigen woonplaatsen terug mogen gaan. Volgens mullah Fazil zijn overigens bij de Amerikaanse bombardementen de laatste dagen rond Kunduz zeker duizend doden gevallen.

Strijdlustige geluiden

Vanuit Kandahar, in het zuiden, komen nog strijdlustige geluiden. Een Talibanwoordvoerder meldde volgens de BBC dat zijn strijders tot het bittere einde zullen doorvechten voor Kandahar. Bovendien maken de Taliban zich hier op om enkele 'verloren' steden weer terug te pakken.

Volgens deze Najibullah Shirzai zou ook mullah Omar in Kandahar zitten. Osama bin Laden houdt zich volgens de Noordelijke Alliantie ongeveer 130 kilometer ten oosten van Kandahar verborgen. Gul Agha, vòòr het Talibantijdperk gouverneur van Kandahar, vermoedt dat Bin Laden zich ten zuidwesten van Kandahar bevindt omdat dat gebied nog in stevig in handen van de Taliban is.

Gardez

Amerikaanse vliegtuigen bombarderen nog steeds Gardez, ten zuiden van Kabul, zes dagen nadat deze stad in handen kwam van de Noordelijke Alliantie. Zes mensen uit één familie kwamen daarbij om en vijf anderen raakten gewond, zo meldt de BBC. Volgens de omroep vragen de inwoners zich af waarom er nog wordt aangevallen, omdat er geen Taliban, Arabieren of Pakistanen meer zijn.

De Noordelijke Alliantie weigert intussen internationale hulpverleners gebruik te laten maken van de vliegbasis Bagram ten noorden van Kabul, aldus een VN-woordvoerder. De organisatie is nu bang dat het gebrek aan samenwerking de broodnodige hulp voor de komende winter zal frustreren.

VN-gezant Vendrell voor Afghanistan is optimistisch over de toekomst van het land. Volgens hem kan het land binnen drie jaar klaar zijn voor verkiezingen. Vendrell verklaarde tegen de Britse krant The Guardian zijn optimisme uit het feit dat de internationale gemeenschap bereid is de wederopbouw van Afghanistan volledig te steunen.

Ook kan er nu worden geleerd van vroegere fouten, vindt Vendrell. Hij hoopt dat binnen tien dagen een conferentie kan beginnen over de vorming van een overgangsregering. De Noordelijke Alliantie heeft al verklaard daar bij te willen zijn.