LONDEN - De Britten zijn door de aanslagen van 11 september meer gaan roken en drinken. Mensen die met roken waren gestopt zijn weer begonnen en verstokte rokers steken er vaker eentje op. Een functionaris van sigarettenfabrikant BAT bevestigde dat de verkoop van sigaretten sinds de aanslagen in de VS is gestegen en zei te vermoeden dat dat komt omdat veel mensen zenuwachtiger zijn geworden.

De Britse krant Sunday Telegraph haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat een op de drie Britse rokers meer sigaretten is gaan kopen. Bovendien is 5 procent van de gestopte rokers na de terreurdaden in de VS opnieuw begonnen.

Een functionaris van het Britse kankerinstituut zei dat zijn collega's in andere landen ook hebben waargenomen dat mensen meer zijn gaan roken. "De aanval van 11 september en de angst voor oorlog of aanslagen met biologische wapens hebben ertoe geleid dat mensen meer ongezond gedrag vertonen", zei hij.

Ook het drankgebruik is toegenomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen meldde vrijdag een toename van het aantal misdrijven waarbij van overmatig alcoholgebruik sprake is. Parlementslid Watson zei rapporten gezien te hebben die aangeven dat de verkoop in kroegen en clubs door het dak is gegaan sinds september.

Een woordvoerder van de Britse medische raad meldde dat artsen het veel drukker hebben gekregen sinds 11 september. "De wereld is niet meer dezelfde. Alles wat wij als vanzelfsprekend aannamen, zoals vliegen en veilig naar je werk gaan, is onzekerder geworden. Het gevolg is dat er meer mensen zijn die om medische hulp vragen."