LONDEN - Strijders van het terroristische al-Qaeda netwerk richten een slachting aan onder gewone Talibanstrijders in de stad Kunduz. Zij willen zo verhinderen dat de Taliban overlopen naar de Noordelijke Alliantie, die de stad aan alle kanten heeft omsingeld. Dit meldt de Britse krant The Sunday Telegraph.

Gevluchte ooggetuigen verklaren dat de al-Qaeda-leden, voornamelijk Arabieren en Pakistanen, zeker 150 Talibanstrijders hebben geëxecuteerd. Volgens de Arabische krant Al-Hayat zijn driehonderd Talbanstrijders afgeslacht. Dit gebeurde nadat vrijdag circa duizend aanhangers van de Taliban naar de Alliantie waren overgelopen.

Daarnaast hebben de al-Qaeda-leden zo'n honderd vooraanstaande inwoners van Kunduz in gijzeling genomen, om de Noordelijke Alliantie van een aanval op de stad af te houden. Lokale mannen worden door al-Qaeda en de Taliban gedwongen om mee te vechten in de frontlinies.

Ultimatum

Afghaanse diplomaten in buurland Tadzjikistan zeiden zondag dat de Taliban een ultimatum van de Noordelijke Alliantie om zich over te geven, hebben laten verstrijken. De Alliantie heeft daarop meer troepen naar de stad gestuurd. Troepen van het bondgenootschap zouden klaar staan om het front van de Taliban bij Khanabad, in de buurt van Kunduz, aan te vallen.

Volgens de Amerikaanse televisiezender CNN hebben de Amerikanen Kunduz in de nacht van zaterdag op zondag bestookt met B52-bommenwerpers.

Kunduz is de enige stad in het noorden van Afghanistan die nog niet in handen is van de Noordelijke Alliantie. In het zuiden zitten de Taliban en hun geestelijk leider mullah Omar zeer waarschijnlijk nog in hun bolwerk Kandahar. De afgelopen dagen waren er berichten dat Omar met lokale niet-Taliban commandanten had afgesproken om zich uit de stad terug te trekken.

Talibanambassadeur in Pakistan Zaeef verklaarde zaterdag dat Omar helemaal niet van plan is om Kandahar op te geven. De Taliban willen de stad juist 'tot de laatste druppel bloed' verdedigen.

Het Afghaanse persbureau AIP meldde zondag dat zeker dertig burgers zijn omgekomen door Amerikaanse bombardementen op het dorp Shamshad in de oostelijke provincie Nangarhar. Deze provincie is grotendeels in handen van regionale krijgsheren. Washington heeft het bericht niet bevestigd.