LONDEN - Osama bin Laden bevindt zich nog steeds in Afghanistan en houdt zich schuil in de stad Maruf in de provincie Kandahar op 50 kilometer van de grens met Pakistan. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Yunis Qanooni van de Noordelijke Alliantie zondag gezegd.

Bekijk video

Volgens Qanooni beschikt Bin Laden in Maruf over ondergrondse bunkers en zijn in die stad trainingskampen voor de strijders van zijn terroristische netwerk al-Qaeda gevestigd.

De minister van de Noordelijke Alliantie zei dat de Taliban verwarring proberen te zaaien met hun bericht dat Bin Laden zich niet langer ophoudt in gebieden die onder controle van de streng-fundamentalistische beweging staan. De ambassadeur van de Taliban in Pakistan, mullah Abdul Salam Zaeef zei zondag dat de Taliban niet weten waar Bin Laden is.

Elitetroepen

Speciale eenheden van het Britse en Amerikaanse leger hebben hun zoektocht naar Osama bin Laden toegespitst op een gebied van zo'n 50 vierkante kilometer in het zuiden van Afghanistan. Elitetroepen zouden gedropt zijn langs de zuidgrens van het gebied, om te verhinderen dat Bin Laden naar Pakistan vlucht. Dit meldt de krant The Sunday Times.

Volgens een bron bij de Britse militaire inlichtingendienst, die door de krant wordt aangehaald, is Bin Laden de laatste weken niet in staat geweest om zich ver te verplaatsen van de plek waar hij zich voor de bombardementen bevond.

Belangrijke informatie

De krant The Sunday Telegraph meldt dat de speciale eenheden Bin Laden tot op enkele uren genaderd zijn. Volgens een bron bij het Britse ministerie van Defensie hebben de troepen afgelopen week belangrijke informatie gekregen, die er toe zou kunnen leiden dat Bin Laden binnen enkele dagen wordt gevonden.

De Taliban-ambassadeur in Pakistan zei zaterdag dat Bin Laden zich nog in Afghanistan bevindt, maar dat de Taliban niet weten waar precies. De Arabische zender Al-Jazeera meldde eerder dat de Taliban-ambassadeur juist had laten weten dat Bin Laden naar Pakistan was gevlucht.

De Britse minister van Defensie Geoff Hoon verklaarde zaterdag dat de strategie altijd al was geweest om Bin Laden te verhinderen zich te verplaatsen. Volgens Hoon wordt de terrorist binnen korte tijd dan wel gevonden, dan wel verraden door plaatselijke leiders.

Kunduz

Een aantal Talibancommandanten in de Noord-Afghaanse stad Kunduz wil zich overgeven. Zij hebben contact gezocht met de Noordelijke Alliantie om daarover te praten. Dit heeft een minister van de Noordelijke Alliantie zondag in Kabul gezegd.

"Er zijn gedurende de dag sporadische schermutselingen geweest tussen de Taliban en de Noordelijke Alliantie, maar enkele commandanten hebben contact met ons gezicht omdat ze zich onvoorwaardelijk willen overgeven", zei Yunis Qanuni, minister van Binnenlandse Zaken van de Alliantie.

Andere commandanten vragen volgens hem garanties voor hun veiligheid alvorens zich over te geven. Weer anderen zouden bereid zijn tot het einde door te vechten.

Ondertussen lijkt het erop dat de troepen van de Taliban zich niet willen overgeven. De stad wordt bestookt door vliegtuigen van de VS en artillerie van de Noordelijke Alliantie.