ARNHEM - Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israel (CIDI) is "zeer ontstemd" en "bepaald ongelukkig" met de website van de extreemrechtse Nederlandse Volks Unie (NVU), die sinds dinsdag in de lucht is. Op die site staat een link naar het CIDI met de opmerking dat lezers daar misschien beter thuis zijn als ze niet meer willen weten over het gedachtegoed van de NVU.

Directeur R. Naftaniël van het CIDI heeft, zei hij donderdag, "dit soort grappen" in het buitenland al vaker gezien. In Nederland is het de eerste keer dat zijn organisatie er mee wordt geconfronteerd. Het CIDI onderzoekt of de de rechter de link kan verbieden. Dat zal niet eenvoudig zijn, verwacht Naftaniël, aangezien NVU-voorman C. Kusters uit Arnhem uit voorzorg al een Amerikaanse provider heeft genomen.

Kusters laat weten dat hij de link heeft gemaakt "om het CIDI te zieken." Volgens hem heeft de Joodse belangenorganisatie de NVU zo vaak dwars gezeten met rechtszaken dat het "humor" is om het CIDI terug te pesten via zijn website.

De Arnhemmer heeft de NVU-site ondergebracht bij de Amerikaanse neonazi Gary Lauck, om te voorkomen dat Nederlandse providers de pagina van internet halen. In een verklaring op de site stelt Kusters dat hij "erg weinig vertrouwen heeft in de onpartijdigheid van Nederlandse providers, omdat die allemaal door de knieën gaan voor extreem-linkse actiegroeperingen en aan de leiband lopen van het huidige politieke systeem." Kusters beschouwt internet als een "wonderwapen" om de politiek aan te vallen.

Naftaniël is niet van plan om Kusters of de NVU rechtstreeks te vragen de link te verwijderen. "Wij willen op geen enkele manier in contact komen met de racistische NVU, alleen via de rechter. We zullen via onze buitenlandse relaties proberen om dit geheel in Amerika te laten verbieden. Want we vinden dit echt naar en zijn er zeker niet van gediend."