NEW YORK - Joden in het stadsdeel Brooklyn van New York gaan gewapend patrouilleren nadat een verdachte terrorist hen als doelwit had aangeduid. Abdul Rahman Yasin maakte begin deze maand de opmerking in het veelbekeken CBS-tv-programma '60 Minutes'. Dit meldt maandag de website van de Jerusalem Post.
Jerusalem Post

Yasin, door de FBI gezocht als medeplichtige bij de aanslag in op het World Trade Center, zei in een in Irak opgenomen interview dat hij en zijn medestrijders oorspronkelijk de zeer joodse wijken in Brooklyn op het oog hadden.

Later wijzigden ze hun plan en lieten een bom exploderen in de parkeergarage onder het WTC. Daardoor werden zes personen gedood en raakten ruim duizend mensen gewond.

In bepaalde wijken van Brooklyn wonen veel chassidische en orthodoxe joden. In dit gebied staan 290 synagoges.

Jachtgeweer

De patrouilles, waarvoor mensen met verschillende godsdiensten zich hebben aangemeld, zullen vanaf komende zondag van negen uur 's avonds tot drie uur 's nachts hun werk doen, met uitzondering van vrijdag, de sabbath.

De leden ervan zullen jachtgeweren in een hoes, knuppels, loden pijpen en mobiele telefoons bij zich hebben. Mensen met een wapenvergunning zullen met hun eigen wapen de straat op gaan. ,,Het wordt een zeer effectieve bescherming van de joden in Brooklyn'', zei rabbijn Yakove Lloyd van de Joodse Defensie Groep. Hij uitte kritiek op de politie die volgens hem te weinig doet.

Een woordvoerster van de politie zei dat jachtgeweren verboden zijn, maar ze wist niet of dit verbod ook geldt voor zulke wapens in een hoes. Als er reden is, zal de politie hiertegen optreden. De Joodse Defensie Groep, opgericht in 1985, staat dichtbij het gedachtengoed van de uiterst rechtse overleden rabbijn Meir Kahane, oprichter van de Joodse Defensie Liga.

In januari werd JDL-voorzitter Irv Rubin en een lid in staat van beschuldiging gesteld. Zij worden ervan verdacht dat ze een aanslag wilden plegen op een moskee en op het kantoor van een Congreslid van Arabische afkomst. Rubin en zijn medestander zeggen onschuldig te zijn.