Een kopieerbeveiliging blijkt momenteel op de meest kinderlijke manier te omzeilen. Afgelopen weken heb ik enigszins verbijsterd de berichten tot me genomen. Cd's met afspeelcontrole zijn te kraken met hele banale stukken huis-tuin-en-keukengereedschap.

Plak op de buitenste ring van de cd een stukje tape of trek met een stift een zwarte lijn aan de rand van de cirkel waar de kopieerbescherming zit. Trek hem zo recht mogelijk! Pak er voor de zekerheid een linaal bij. Zo kraakt u op eenvoudige wijze de in Nederland veel gebruikte Cactus Data Shield-kopieerbeveiling. Planet Multimedia maakte er zelfs een
speciale pagina
Planet

Heel vroeger deed ik wel eens een goocheltrucje door een afgebroken lucifer horizontaal in een lucifersdoosje te klemmen. Als je het goed deed en je hield het doosje ondersteboven, dan vielen de lucifers er niet uit, dankzij de lucifer die ze tegenhield. Het was een truc die in elk goochelboekje stond en waarmee ik op de lagere school veel lof oogstte. Een goocheldoos van
Hanky Panky

Dat bijna alle beveiligde cd's zo simpel te kraken zijn, is verbijsterend. Grote platenmaatschappijen als Sony, Bertelsmann en Universal die experimenteren met cd's met afspeelcontrole, zouden zich diep moeten schamen. Enerzijds maken ze zich onsterfelijk belachelijk, anderzijds schieten ze er geen snars mee op. Hoe meer beveiligde cd's er in de handel komen, hoe meer er gekraakt, gekopieerd en gebrand zal worden. Met dank aan alle kleinkunstgoochelaars, die al genoeg hebben aan een stukje tape.

Het is allemaal ook maar drukte om niks. Ik maak me helemaal geen zorgen over cd's met kopieerbeveiliging. Goede bands hebben namelijk helemaal geen contract bij Sony of Bertelsmann, maar bij kleine maatschappijtjes als Excelsior Recordings of Sympathy For The Record Industry (ongetwijfeld de grappigste naam voor een klein platenlabel). Er bestaan honderden van deze kleine platenlabels en sommige daarvan timmeren harder aan de weg dan ooit, behalve met zinloze dingen als een kopieerbeveiliging, want dat kost alleen maar geld.

Mijn advies: laat de grote platenmaatschappijen links liggen en werp u op de kleine. Ga op zoek naar de minder bekende acts uit het circuit van rokerige zaaltjes en kleine popfestivals, die al blij zijn met een stuk appeltaart, een schone kleedkamer en een paar honderd gulden de man. U kunt zoveel nieuwe muziek op het internet vinden, dat u helemaal geen tijd heeft om aan viltstiften te denken, laat staan aan het gevaar dat uw cd-romspeler het begeeft en u de computerkast helemaal moet openschroeven om de boel te kunnen repareren. Klik gewoon op dat peer-to-peerprogramma op uw pc en tik in: SPINVIS.

Wie weet koopt u binnenkort wel een cd'tje van Spinvis, een
topband