DEN HAAG - De Tweede Kamer komt woensdagmiddag voor de laatste keer in de oude samenstelling bij elkaar. Tijdens de vergadering nemen in totaal 83 van de 150 Kamerleden afscheid.

Bovendien overleed het Tweede-Kamerlid Harrewijn van GroenLinks vorige week. Donderdag treedt de nieuwe Tweede Kamer aan.

Onder de in totaal 84 Kamerleden die niet terugkeren, zijn degenen die al niet meer op de kandidatenlijst voor hun partij stonden, en degenen die bij de verkiezingen vorige week niet zijn herkozen. Zij stonden te laag op de kandidatenlijst.

De PvdA heeft met 32 personen de meeste afvallers, gevolgd door de VVD (25). Hoewel het CDA forse winst heeft geboekt, zullen toch acht mensen niet in de fractie terugkeren. Bij D66 verlaten negen mensen de fractie, bij GroenLinks vier. Bij de ChristenUnie zwaaien drie fractieleden af en bij de SGP en SP elk één.

Nieuw

De oude Kamer herdenkt woensdag wijlen Ab Harrewijn. Ook houdt de tijdelijk Kamervoorzitter Weisglas een toespraak, evenals vertrekkend VVD-Kamerlid Blaauw. Hij zit al sinds 1978 in de Tweede Kamer, met een onderbreking in 1987.

Donderdag komen de nieuwgekozen fracties voor het eerst bijeen in de Tweede Kamer.

Er verschijnen dan 65 nieuwe gezichten in de blauwe Kamerzetels plus 19 demissionaire bewindslieden. De meeste nieuwkomers zijn van de Lijst Pim Fortuyn met 26 mensen, gevolgd door het CDA met 22 personen. De SP heeft vijf nieuwe mensen in de fractie en GroenLinks vier, ondanks de zetel verlies.

Twee nieuwelingen zijn er in de fracties van Leefbaar Nederland, de PvdA, D66 en de ChristenUnie. De VVD kent geen nieuwkomers.