DEN HAAG - De SP kan met negen Tweede-Kamerzetels te weinig gewicht in de schaal brengen in een coalitie met het CDA en de Lijst Pim Fortuyn. Dat heeft politiek leider Marijnissen van de SP woensdag duidelijk gemaakt aan informateur Donner.

Volgens Marijnissen liggen de partijen LPF en CDA aan de ene kant en de SP aan de andere kant programmatisch te ver uit elkaar.

"En ik vrees dat de SP die twee reuzen niet naar links kan duwen."

Ook GroenLinks is niet van plan een rechtse coalitie aan een meerderheid te helpen. Volgens fractievoorzitter Rosenmöller is de afstand tussen zijn partij en de Lijst Pim Fortuyn onoverbrugbaar.

Pas als het vormen van een kabinet met de LPF definitief is mislukt, zou GroenLinks weer in beeld komen voor een regering met CDA, PvdA en SP.

D66-leider De Graaf heeft woensdag op zijn beurt na zijn gesprek met Donner geen mogelijkheid opengelaten om aan een regering deel te nemen. Een coalitie met CDA en LPF "zal altijd een fantasie blijven" en voor een eventuele linkse combinatie is D66 niet nodig. Daar voelt De Graaf dan ook niets voor.

ChristenUnie-lijsttrekker Veling ziet voor zijn partij de komende jaren een "stevige" rol in de oppositie weggelegd. De ChristenUnie verloor vorige week bij de Tweede-Kamerverkiezingen een zetel. Veling zei woensdag na een gesprek met informateur Donner dat CDA, Lijst Pim Fortuyn (LPF) en VVD samen een kabinet moeten vormen.

Teeven van Leefbaar Nederland heeft zich tijdens zijn gesprek met Donner bescheiden opgesteld. "Als tweemansfractie moet je je beperkingen kennen." Teeven bracht woensdagmiddag als laatste een bezoek aan de kabinetsinformateur. Hij had een kort onderhoud met hem. Ook de voorkeur van Teeven gaat uit naar een kabinet met CDA, Lijst Pim Fortuyn, en de VVD.