WASHINGTON - Kort voor het begin van Memorial Day, de dag dat de VS de oorlogsslachtoffers herdenken, heeft de Amerikaanse federale politie FBI gewaarschuwd voor mogelijke aanslagen in New York. Rond vijf uur woensdagochtend (11.00 uur onze tijd) werd de Brooklyn Bridge in New York enige tijd afgesloten in verband met de vondst van een verdachte pakket.

De politie vond echter geen gevaarlijke zaken en heeft de brug inmiddels heropend.

De veiligheidsmaatregelen zijn opgevoerd. Het weekend van Memorial Day is een drukke vakantieperiode.

Vrijheidsbeeld

Er zijn concrete
aanwijzingen

Volgens deskundigen is het mogelijk dat de gevangenen proberen de Amerikanen zenuwachtig te maken. De afgelopen dagen zijn de Amerikanen van verschillende kanten gewaarschuwd voor aanslagen. FBI-directeur Mueller zei dat zelfmoordaanslagen zoals in Israël ook in de VS "onvermijdelijk" zijn.

Rumsfeld

Minister van Defensie Rumsfeld zei dinsdag dat terroristen mogelijk de hand kunnen leggen op massavernietigingswapens.

"We moeten toegeven dat terroristennetwerken banden hebben met terroristenstaten die massavernietigingswapens hebben. En het is onvermijdelijk dat zij daar aan kunnen komen en dat ze geen minuut zullen aarzelen om die te gebruiken", zei de minister. Hij noemde in dat verband Irak, Iran, Libië, Syrië en Noord-Korea.

Op de vraag of er specifieke informatie was over eventuele terroristische aanslagen, zei Rumsfeld dat in de dagelijkse rapporten die hij onder ogen krijgt, steeds een serie dreigingen staat "in sommige gevallen precies, in andere gevallen algemeen", maar nauwelijks met gegevens over wanneer en waar.

In veel gevallen komen de bedreigingen direct van de vijand, alleen om te zien hoe de VS reageren. "De vraag is niet of er nieuwe aanslagen gaan plaatsvinden, maar waar, wanneer en hoe", voegde Rumsfeld nog toe.

/NIEUWSFBI waarschuwt voor zelfmoordaanslagen in VS