DEN HAAG - CDA-leider Balkenende wil een coalitie vormen met de Lijst Pim Fortuyn en de VVD. Dat heeft hij dinsdag gezegd na een gesprek met informateur Donner. De verkiezingsuitslag en de opstelling van de VVD in de campagne zijn volgens hem de redenen om deze combinatie eerst te onderzoeken.

De verkiezingsuitslag leert volgens Balkenende dat het merendeel van de kiezers voorkeur heeft voor een centrumrechts kabinet. De VVD past daar volgens hem prima in, omdat de liberalen, hoewelze verloren hebben, zich in de campagne kritisch hebben uitgelaten over het beleid van het paarse kabinet op het gebied van files, de zorg, de WAO en het onderwijs.

Balkenende herhaalde dat hij eerst een document op hoofdlijnen wil opstellen met de mogelijke coalitiepartners. Daarna kunnen er personen worden gezocht die zitting nemen in het kabinet, dat de afspraken dan verder moet uitwerken.

De CDA-leider benadrukte dat het kabinet 'vanaf dag één' daadkrachtig moet zijn.

Fractievoorzitter Herben van de Lijst Pim Fortuyn is iets voor drie uur naar informateur Donner gegaan. De CDA-informateur ontvangt vandaag in het gebouw van de Eerste Kamer aan het Binnenhof een aantal fractievoorzitters om te komen tot de vorming van een nieuw kabinet.

Dinsdagavond volgen nog gesprekken met de VVD en PvdA.