DEN HAAG - De Kiesraad heeft dinsdagochtend de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen en de definitieve zetelverdeling bekendgemaakt. De VVD is met 24 zetels definitief de derde partij in de Tweede Kamer. De zetelloze Nieuwe Midden Partij (NMP) heeft dinsdag een officieel protest ingediend bij de Kiesraad, omdat zij menen dat de grondwettelijke rechten van nieuwe partijen zijn geschonden.

De NMP, die met 2305 stemmen ver verwijderd bleef van een zetel in de Tweede Kamer, meent dat zij door de campagnestop na de moord op Pim Fortuyn benadeeld is. Kandidaat M. Dessing wees er bij de officiële vaststelling op dat de reclamespotjes van de politieke partijen daarna niet uitgezonden werden op televisie.

Tegelijkertijd waren de kopstukken van de grote partijen, het CDA uitgezonderd, niet van het scherm te slaan. Dessing wilde daarom ook een "vlammend protest" laten horen aan het adres van de media.

Geklungel

Leefbaar Nederland (LN), dat met twee zetels in de Tweede Kamer komt, liet bij de Kiesraad aantekenen, dat er geklungeld is met de lijsten in diverse districten. Leefbaar Nederland heeft in alle 19 districten verschillende lijsten ingediend. In sommige districten dook een lijst op van een ander district. In minstens een geval zou dat niet tijdig zijn recht gezet.

Voorzitter Van Dooren van de Kiesraad wist van een melding van het district Tilburg en wist dinsdag al te melden dat de fout daar niet van invloed kon zijn op de uitslag. Bij Leefbaar Nederland werd niet oud-minister T. Westerterp als tweede gekozen in de Kamer, zoals verwacht. De afgelopen dagen werd al duidelijk dat D. Jense uit Rijswijk de nummer 2 wordt.

De definitieve uitslag bevatte geen verrassingen ten opzichte van de voorlopige uitslag. De VVD is met 24 zetels definitief de derde partij in de Tweede Kamer. Het CDA komt officieel op 43, de Lijst Pim Fortuyn 26, PvdA 23, GroenLinks 10, de SP 9, D66 7, ChristenUnie 4, SGP 2 en Leefbaar Nederland 2.

Voorkeurstemmen

Bij de Lijst Pim Fortuyn haalde de overleden lijsttrekker 1.358.942 van de in totaal 1.614.801 stemmen. Bij de niet-lijsttrekkers haalde oud-minister Zalm, de nieuwe VVD-fractievoorzitter zo'n 350.000 stemmen. Hij nam de functie van fractievoorzitter over van lijsttrekker Dijkstal, die meer dan twee keer zoveel stemmen op zijn naam kreeg.

Ook bleek dat de ChristenUnie de vierde zetel te danken heeft aan de lijstverbinding die werd aangegaan met de SGP. Slechts één kandidaat komt dankzij voorkeurstemmen in de Tweede Kamer, mevrouw Huizinga-Heringa. Zij is het eerste vrouwelijke Kamerlid van de ChristenUnie en verdringt de ervaren Van Middelkoop uit de Kamer.