VOORBURG - De kersverse fractieleider van de VVD, demissionair minister Zalm, wil de fractie drastisch vernieuwen.

Hij gaat indringend praten met de oude garde, vooral de liberale bewindslieden uit het paarse kabinet die nu weer in de fractie zitten. Daarbij wil en kan hij geen dwang uitoefenen, zo zei hij zaterdag na overleg met de voorzitters van de liberale Kamercentrales en het landelijk partijbestuur in Voorburg.

"Als er fractieleden zijn die zeggen dat ze elders iets anders kunnen doen, dan staan ze daarin helemaal vrij. Ze hoeven niet het gevoel van kiezersbedrog te hebben als ze opstappen. Ik kan ze niet dwingen, maar heb goede hoop dat dat vanzelf zal gebeuren", aldus Zalm, die geen namen noemde.

De regionale partijbaronnen zouden graag zien dat onder anderen de ministers Van Aartsen, Jorritsma en voormalig partijleider Dijkstal plaatsmaken voor jong bloed, zoals het buiten de boot gevallen Kamerlid Wilders.

Enkele voorzitters hopen dat oude Kamerleden tussen de plaatsen 23 en 30 geen aanspraak zullen maken op de opengevallen plaatsen, maar ruimte maken voor jongeren. Zalm vindt Kamerleden die er nog maar een periode op hebben zitten ook prima geschikt.

Uitglijders

De regionale voorzitters spraken ook nog over de uitglijders die partijvoorzitter B. Eenhoorn tijdens de verkiezingscampagne heeft gemaakt. Eenhoorn verklaarde dat zijn positie na de grote verkiezingsnederlaag geen moment in het geding is geweest.

Slechts een van de achttien partijbaronnen drong er zaterdag op aan dat hij zijn positie ter beschikking zou moeten stellen. Daar voelde Eenhoorn niets voor. Hij kreeg vervolgens de steun van iedereen. Naast vernieuwing van de fractie hebben de liberalen zich voorgenomen veel beter te gaan communiceren met de kiezers.

Jip en Janneke-taal

Eenhoorns eigen oproep die hij deed na de gemeenteraadsverkiezingen aan Dijkstal om meer Jip en Janneke-taal te gebruiken, was fout, zo gaf hij toe. "We moeten gewoon duidelijke taal spreken." De partijvoorzitter gaf ruiterlijk toe dat de VVD-ers "niet meer goed met elkaar omgingen".

Zalm kreeg volledige steun voor zijn opstelling na de dramatische verkiezingsnederlaag. De VVD ging woensdag bij terug van 38 naar 24 zetels. Zalm vindt dat CDA-leider Balkenende met de Lijst Pim Fortuyn om de tafel moet voor de vorming van een nieuwe coalitie en ziet voor de VVD voorlopig een rol in de oppositie weggelegd.

/NIEUWSGerrit Zalm is de nieuwe VVD-leider