RIJSWIJK - Nederland loopt met de verkiezingsuitslag in de pas met andere Europese landen die al eerder een ruk naar rechts hebben gemaakt, zo stellen veel buitenlandse media. De Oostenrijkse krant Der Standard constateert dat links in Europa opnieuw een nederlaag heeft geleden.
Der Standard

Der Standard verwijst naar eerdere klappen voor sociaal-democratische partijen bij verkiezingen in Italië, Denemarken, Portugal en Frankrijk.

De Britse krant
The Times
Financial Times

Wall Street Journal

The Wall Street Journal schrijft dat een nieuwe Nederlandse regering onder de vermoedelijke premier Jan Peter Balkenende ook op andere punten een minder liberaal beleid zal voeren. De krant wijst erop dat Balkenende meer politiemensen op straat bepleit, aan drugs gerelateerde misdrijven strenger wil bestraffen en de wetgeving op het gebied van abortus wil herzien.

The Guardian

Het Britse dagblad
The Guardian

Washington Post

De Amerikaanse krant
The Washington Post

Volgens The Washington Post hebben veel mensen uit de lagere inkomensgroepen, die vroeger PvdA stemden, dit keer de keuze op de LPF laten vallen. In Frankrijk gaven veel voormalige aanhangers van de socialisten in de laatste verkiezingen hun stem aan de extreemrechtse Le Pen, aldus The Washington Post.

De Standaard

De Belgische krant
De Standaard

Over de toekomstige prestaties van de LPF heeft De Standaard geen hoge verwachtingen. "Het toevallige samenraapsel kan de hoop die de vermoorde voorman wekte, niet echt in stand houden."