DEN HAAG - De Lijst Pim Fortuyn wil de grenzen voor politieke vluchtelingen niet zonder meer dichtgooien. Nummer twee op de lijst Varela deed woensdag op de verkiezingsbijeenkomst een aantal LPF-voorstellen voor immigratiebeleid uit de doeken. "Zonder identificatie kom je Nederland niet in. Een echte politieke vluchteling heeft niets te verbergen", aldus Varela.

De jonge politicus van Kaapverdische afkomst zal namens de LPF in de Tweede Kamer over immigratie het woord voeren. Hij zegt wetsvoorstellen te willen indienen die een drempels opwerpen waardoor ,,het kaf van het koren wordt gescheiden'' bij de asielzoekers.

Hij wil hiervoor duidelijke doelstellingen formuleren, maar de grenzen niet dichtgooien, zoals Pim Fortuyn eerder voorstelde.

Naast immigratie zijn gezondheidszorg en veiligheid speerpunten van de LPF, aldus Varela. Hijzelf wil ook op economisch-financieel gebied het woord voeren.

Zo wil hij de overdrachtsbelasting en het kwartje van Kok schrappen, maar wel meer geld binnenhalen via belastingen op beleggingen.

Spong

Strafpleiter G. Spong neemt serieus een baan als minister van Justitie in overweging, als de Lijst Pim Fortuyn hem daar bij de formatie naar zou vragen. Voor zijn dood heeft Fortuyn zelf hem al voor deze post benaderd, zegt de advocaat. "Het is een prachtige, uitdagende baan, maar ik heb nu een succesvol kantoor. Daarom sta ik er ambivalent tegenover."