RIJSWIJK - Het CDA wordt veruit de grootste partij volgens een definitieve prognose van het bureau Interview-NSS in opdracht van ANP en NOS, nadat 80% van de stemmen zijn geteld. De partij kan rekenen op 44 zetels.

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) krijgt, zoals het zich nu laat aanzien, 26 zetels. PvdA komt uit op 22, VVD op 23. De overige cijfers: D66 krijgt acht zetels (nu veertien), GroenLinks 11 (11) en SP acht (vijf), ChristenUnie krijgt er vier (vijf), Leefbaar Nederland en SGP twee (drie).

Het CDA reageerde met ingehouden vreugde op de monsterzege. Maria van der Hoeven, nummer twee op de lijst, noemde het "enorm wat hier gepresteerd is". "Dit is in meer dan een opzicht opmerkelijk." Van der Hoeven liet merken te verwachten dat CDA-lijsttrekker Balkenende premier zal worden.

Dramatisch

VVD-minister De Grave van Defensie vindt dat zijn partij na "zo'n dreun" in de oppositie moet. De VVD staat in de voorlopige prognose van de verkiezingsuitslag voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 24 zetels, een verlies van 14 zetels.

"Dit is dramatisch", zei een geschrokken De Grave. "Het woord is nu aan de glorieuze winnaar het CDA."De VVD hoort eigenlijk in de oppositie, vindt De Grave. "Maar dat is een eerste reactie, want het land moet wel geregeerd worden."

Volgens europarlementariër Frits Bolkestein zal de nieuwe coalitie niet lang stand houden. "Volgend jaar zullen er nieuwe verkiezingen komen" aldus Bolkestein op het Journaal. PvdA is volgens hem 'onnatuurlijk klein' geworden en de LPF zonder lijsttrekker onstabiel.

Ontzetting

Bij de PvdA is met ontzetting gereageerd op de prognose van onderzoekbureau Interview over de verkiezingsuitslag. Het werd doodstil in poptempel Paradiso in Amsterdam, waar de PvdA bijeen is, toen het getal van 24 zetels bekend werd.

"Felicitaties aan het CDA, SP en LPF. Als je met zoveel zetels de Kamer binnenkomt, heb je wat te melden", aldus minister Vermeend van Sociale Zaken. "Hier wordt je niet vrolijk van. De nieuwe campagne begint vanavond", aldus minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking.

"Ondanks de weerstand die onze partij heeft gekregen, hebben de kiezers toch het vertrouwen in ons gehouden. Wij houden voet bij stuk." Dit zei J. Varela van LPF in een eerste reactie op de prognose volgens welke de partij van wijlen Fortuyn zetels krijgt.

Hetze

Lijsttrekker Rosenmöller van GroenLinks wijt het tegenvallende resultaat van zijn partij bij de verkiezingen aan de 'hetze' en de aantijgingen tegen de partij na de moord op Pim Fortuyn. De SP heeft daar geen last van gehad en boekt daardoor wel winst, aldus Rosenmöller in een eerste reactie.

De GroenLinks-leider verwacht dat zijn partij met dit resultaat (11 zetels, evenveel als in 1998) weer in de oppositie terechtkomt. Hij houdt rekening met "een ruk naar rechts".

Erg verdietig

SGP-fractievoorzitter Van der Vlies zou het "heel erg verdrietig" vinden als zijn partij een van de drie zetels in de Tweede Kamer verliest, zoals de eerste prognose aangeeft.

/VERKIEZINGENCDA volgens allerlaatste peiling nog groter dan verwacht