AMSTERDAM - Bijna eenderde (32 procent) van de stemgerechtigden had woensdagmiddag om 13.45 uur zijn stem uitgebracht voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit een peiling van bureau Interview-NSS onder stembureaus. De opkomst is hiermee hoger dan vier jaar geleden, toen rond 14.00 uur 28 procent had gestemd.

Bekijk video

Zo’n twaalf miljoen stemgerechtigden kunnen vanaf half achtvanochtend stemmen voor een nieuw parlement. Vier jaar geleden bracht 73,7 procent van de kiezers eenstem uit.De kiezers hebben tot 21.00 uur de tijd om te gaan stemmen. Vier jaar geleden gingen de stembureaus om 20.00 uur dicht.

In de ochtenduren lag de opkomst al hoger dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden.Tot elf uur had ongeveer zestien procent van de kiezers zijn stem uitgebracht. In Den Haag lag de opkomst om .00 uur iets hoger dan tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen van . Vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen van ruim twee maanden geleden is de opkomst nu ongeveer twee keer zo hoog, aldus de gemeente woensdag.

"Mensen zijn meer geïnteresseerd in de politiek en gaan daarom meer stemmen", zei een woordvoerster van Den Haag. Wel ligt de opkomst in Den Haag, veertien procent, onder het landelijke gemiddelde van zestien procent.

Den Haag houdt steekproeven in vijftien districten, die representatief zijn voor heel de stad. Verder verlopen de verkiezingen erg rustig, aldus de voorlichtster.

Ook in Rotterdam is deze trend te zien. In Amsterdam melden enkele bureaus een hogere opkomst, maar andere hebben het naar eigen zeggen juist rustig.

De opkomst voor de verkiezingen op verschillende stembureaus in Arnhem en Nijmegen is in de loop van de woensdagochtend toegenomen. Hoewel de eerste uren niet extra druk leken, is er later op de ochtend op sommige plaatsen in Nijmegen zelfs een rij voor de stemcomputer ontstaan. "Ongekend", aldus de voorzitter van het stembureau in de wijk Hatert.

Met name in de oudere wijken komen volgens leden van de stembureaus meer mensen dan gewoonlijk stemmen. Ook opvallend is het grote aantal oudere kiezers dat komt opdagen. De stembureaus verwachten dat het aan het eind van de middag echt opvallend druk zal gaan worden.