AMSTERDAM - De stemlokalen zijn woensdagochtend om 7.30 uur opengegaan. Zo'n twaalf miljoen stemgerechtigden kunnen tot 21.00 uur stemmen voor een nieuw parlement. De opkomst voor de Tweede Kamer-verkiezingen is hoger dan de 73,7 procent in 1998.

Om 20.00 uur had 74 procent van de kiezers gestemd. Vier jaar geleden was dat 59 procent. De grootste drukte wordt nog verwacht, aan het eind van de dag. De stembureaus zijn tot vanavond negen uur open. Kort daarna wordt de eerste prognose van de uitslag bekendgemaakt.

In Den Haag is de politie extra alert. Veel politici krijgen extra bescherming. Zo krijgen ministers en staatssecretarissen persoonlijke beveiliging en worden hun woningen beveiligd. Dit geldt ook voor de lijsttrekkers van de politieke partijen.

Ook de verkiezingsbijeenkomsten van de grote partijen worden extra beveiligd. PvdA, GroenLinks en VVD houden besloten bijeenkomsten.

CDA wint

Volgens de laatste opiniepeilingen van het bureau Interview wordt het CDA de grootste partij. Ook nieuwkomer Lijst Pim Fortuyn stijgt volgens het gerenommeerd opiniebureau. Het CDA staat in deze peiling op 35 zetels, 6 meer dan ze nu bezet in de Tweede Kamer. LPF haalt volgens Interview 24 zetels, 5 zetels meer dan in de peiling voor de moord op Fortuyn.

De Hond

Opiniepeiler Maurice de Hond bestrijdt dat LPF verder gestegen is. "Uit ons onderzoek blijkt dat de aanhang van LPF is geslonken. Ik denk dat LPF op circa twintig zetels uitkomt en daarmee de vierde partij wordt."

PvdA verliezer

De PvdA is volgens Interview de grote verliezer. De partij verliest 19 zetels en zou uitkomen op 26 zetels. De VVD komt op 25 zetels, een verlies van 13 zetels vergeleken met nu. GroenLinks, nu met 11 zetels in de Tweede Kamer, komt in de laatste peiling voor de verkiezingen op 13 zetels.

/NIEUWSDreiging en spanning bij onvoorspelbare verkiezingenOpkomst in de ochtend hoger (video)