DEN HAAG - Premier Kok vindt de excuses die partijvoorzitter Langendam van de Lijst Pim Fortuyn (LPF) heeft aangeboden voor zijn beschuldigingen aan het adres van PvdA-lijsttrekker Melkert en zijn GroenLinks-collega Rosenmöller, niet erg overtuigend. Kok zei dat dinsdagavond in het tv-programma Barend en Van Dorp.

Langendam zei maandag in Het Parool dat Melkert en Rosenmöller de sfeer hebben geschapen waarin de moord op Pim Fortuyn mogelijk werd ("De kogels kwamen van links"). Dinsdag bood hij zijn excuses aan en kondigde aan na de verkiezingen te zullen aftreden als partijvoorzitter. Hij zei dat hij zich in zijn uitlatingen had laten meeslepen door zijn emoties.

Sorry-democratie

Kok vindt dat Langendam zijn woorden wel wat makkelijk terugneemt. "Dit lijkt een beetje op de sorry-democratie waartegen de LPF zich verzet."

Kok zei dat zijn hart stil stond toen hij de uitspraken van Langendam in Het Parool las. Hij had een paar minuten nodig om te beseffen wat er stond. "Daarna ging ik koken."

Aarzeling

Kok gaf aan dat hij de avond van de moord op Fortuyn met aarzeling contact heeft gelegd met de leiding van LPF en de familie van Fortuyn. "Ik dacht dat ze me misschien eenvoudigweg wel niet te woord zouden willen staan", aldus de premier. Dat gevoel werd gevoed door aantijgingen van LPF'ers direct na de moord aan het adres van linkse politici.

Kok besloot toch contact op te nemen, om te voorkomen dat "de kloof verder zou worden verdiept. Dat heeft LPF op een ruiterlijke manier beantwoord. We hebben goed contact gehad. De leden van LPF hadden weliswaar gemengde gevoelens, maar er was waardering."

Campagnestop

Kok betreurt het dat de campagne vrijwel helemaal stil is komen te liggen. Hij vindt het weliswaar goed dat de partijbijeenkomsten en lijsttrekkersdebatten zijn afgeblazen, maar meent dat er wel meer gedaan had kunnen worden. "Ik had liever gehad dat men met elkaar had besloten iets meer de weg van de communicatie met de burger te kiezen", aldus Kok.

De premier beaamde dat de lijsttrekkers het onderling niet eens waren. "De lijsttrekkers van VVD en CDA hadden geen enkele behoefte aan welke hervatting van debatten dan ook", stelde Kok vast. Op de vraag of electorale overwegingen daarbij een rol hebben gespeeld, antwoordde Kok: "Ik heb daar mijn gedachten over, maar heb daar geen feiten voor."

Oudkerk

Kok noemde de opmerking van PvdA-kamerlid Oudkerk dat lijsttrekker Melkert moet aftreden bij een verlies van tien zetels of meer, 'onzinnig'. Hij vindt de aantijgingen die Melkert de afgelopen week naar zijn hoofd heeft gekregen 'heel erg onredelijk'.

Kok zei verder dat hij met spijt in hart afscheid neemt van de politiek, al is zijn besluit onomkeerbaar. "Mijn vingers jeuken." De premier is van plan nog een autobiografie te gaan schrijven. "Maar dat kan nog wel even duren."

/NIEUWSLPF-voorzitter Langendam legt functie neer