DEN HAAG - Premier Kok heeft dinsdagavond, de dag voor de verkiezingen, een oproep gedaan aan het Nederlandse volk om met verstand te stemmen. Volgens hem geldt een stem voor vier jaar, en is er geen herkansing mogelijk. Elke uitgebracht stem geeft volgens hem richting aan de samenleving.

De emoties, zo haalde Kok nog eens aan, zijn na de dood van Pim Fortuyn hoog opgelopen. Toch is het is volgens de premier, die sprak in het NOS Journaal, van belang om niet alleen vanuit het gevoel naar de stembus te gaan.

Zonder rijbewijs

Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks riep burgers op niet "mensen zonder rijbewijs aan het stuur te zetten." Volgens Rosenmöller is dat vragen om brokken. Rosenmöller doelde daarmee op de Lijst Pim Fortuyn.

Een vuist

Woordvoerder Herben van de Lijst Pim Fortuyn zei juist te hopen dat zijn partij na de verkiezingen een vuist kan maken om veranderingen in Nederland tot stand te brengen.

Ondanks de afspraak geen campagne meer te voeren voor de verkiezingen van woensdag, waren behalve Kok ook de lijsttrekkers van alle grote partijen dinsdagavond op de de televisie te zien. Zij gingen niet met elkaar in debat, maar zij maakten wel van de gelegenheid gebruik nog eens aan te geven wat voor hun partij belangrijk is.

Melkert afwezig

Opvallend was dat PvdA-leider Melkert bij veel gelegenheden verstek liet gaan. In zijn plaats verschenen bijvoorbeeld minister De Vries (Binnenlandse Zaken) of staatssecretaris Bos (Financiën). "Ik weet niet wat dat betekent", zei Rosenmöller hierover.

Maar Melkert was niet de enige lijsttrekker die zich als woordvoerder liet vervangen. VVD-minister Zalm voerde in Netwerk en NOVA het woord, en niet VVD-lijsttrekker Dijkstal. De Lijst Pim Fortuyn hield zich op de achtergrond en sloeg veel uitnodigingen voor tv-programma's af.