RIJSWIJK - De verkiezingen worden woensdag onder dreigende, on-Nederlandse omstandigheden gehouden. Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) heeft zelfs hulp in moeten schakelen om aan de vraag naar persoonsbeveiliging te voldoen. De politie in Den Haag is in de hele stad extra alert.

Sinds de moord op Fortuyn vorige week maandag is er een ware hausse aan bedreigingen ontstaan gericht tegen bewindslieden, andere politici, linkse organisaties, journalisten en zelfs koningin Beatrix.

De ministers en staatssecretarissen in Nederland krijgen extra beveiliging, zowel persoonlijk als bij hun woning. Dit geldt ook voor de lijsttrekkers van de politieke partijen.

Beatrix

Tekenend voor de vreemde situatie in Nederland is dat zelfs koningin Beatrix werd bedreigd. Tijdens haar bezoek aan Overijssel dinsdag werd ook zij extra zwaar bewaakt. Die maatregel vloeide voort uit een dreigbrief die eerder binnenkwam bij de regionale zender RTV Oost. Daarop stonden een foto van de vorstin en de woorden 'is dood'.

Ook veel politieke partijen nemen voor hun verkiezingsbijeenkomst woensdag extra veiligheidsmaatregelen. De Lijst Pim Fortuyn die in Den Haag bijeenkomt, heeft volgens een woordvoerster "vanzelfsprekend" veiligheidsmaatregelen genomen.

"Wij hebben eigen mensen ingehuurd om de veiligheid te waarborgen." Ook voor het partijkantoor in Rotterdam staat 24 uur per dag een agent.

Media

Ook verschillende media hebben momenteel te lijden onder bedreigingen. Inmiddels is de bewaking bij de gebouwen van het Algemeen Dagblad en NRC Handelsblad in Rotterdam en Den Haag verscherpt.

Met in het achterhoofd de opzienbarende opkomst van een nieuwe partij, de zeldzaam harde campagne en de on-Nederlandse gebeurtenis van de moord op Fortuyn durft vrijwel niemand zich aan het Binnenhof hardop te wagen aan een voorspelling van de verkiezingsuitslag en de daaropvolgende kabinetsformatie. Wat overheerst is de spanning over hoe de grillige kiezer woensdag oordeelt.