AMSTERDAM - Lijsttrekkers van de politieke partijen hebben geschokt gereageerd op de aanslag op Pim Fortuyn. De lijsttrekkers zullen maandagavond of dinsdag bijeenkomen om te praten over de gevolgen voor de verkiezingen.

Minister-president Kok liet via een bericht van de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat hij verbijsterd en diep geschokt door de moordaanslag op de heer Fortuyn. "Woorden schieten te kort op dit diep tragische moment. Diep tragisch in de allereerste plaats voor hem en voor allen die hem dierbaar zijn en naar wie ons innig medeleven uitgaat", aldus Kok in het bericht.

Volgens de premier is er een enorme slag toegebracht aan de democratische rechtsstaat.

Reacties van lijsttrekkers

VVD-lijsttrekker Dijkstal sprak verbijsterd over de berichten. "Dit is een diep tragische gebeurtenis voor Fortuyn en tegelijkertijd is het een dieptepunt voor Nederland. Voorlopig kan er geen sprake van zijn dat de campagne doorgaat."

Wat voor gevolgen dit heeft voor de verkiezingen volgende week, kon Dijkstal niet zeggen. Uitstellen van de verkiezingen is volgens Dijkstal 'zwichten voor het geweld'. Een campagneavond in Weert waar Dijkstal maandagavond zou verschijnen is afgeblazen.

Ook GroenLinks-lijsttrekker Rosenmöller was verbijsterd. "Dit is heel erg voor hem. De politiek moet nu maar even van tafel. De campagneactiviteiten voor maandag zijn gestopt." Dat er voor het eerst in Nederland een aanslag op een politicus wordt gepleegd, is absoluut dieptepunt in de parlementaire geschiedenis, volgens Rosenmöller. "Dit kennen we niet in Nederland. Het is onbeschrijflijk, onacceptabel."

"Onze democratie heeft zijn onschuld verloren", verwoordde PvdA-lijsttrekker Melkert het. "Het is echt afschuwelijk en de campagne is natuurlijk onmiddellijk afgeblazen. Alles is anders geworden hierdoor. We moeten tijd scheppen om hiermee om te gaan", aldus Melkert.

Ook CDA-leider Balkenende is "geschokt" door de aanslag op Pim Fortuyn. "Dit is een verschrikkelijk bericht. Erg onwezenlijk voor de Nederlandse situatie", zei hij maandag in een eerste reactie. "Campagnevoeren is nu onbestaanbaar."

Minister Van Boxtel (Grote Steden en Minderheden) toont zich verbijsterd door de moordaanslag op Pim Fortuyn. "Een klap voor onze democratie en onze rechtsstaat", aldus Van Boxtel in Tilburg, waar een bijeenkomst van zijn partij D66 werd afgelast. Van Boxtel spreekt van het 'enorme leed dat familie en vrienden van Pim Fortuyn is aangedaan'. "Dit grijpt denk ik iedereen aan."

Leefbaar Nederland

Partijvoorlichter K. van der Linde van Leefbaar Nederland is zeer aangeslagen door de tragische gebeurtenis rondom Fortuyn. "Het is een zwarte dag in de Nederlandse geschiedenis, echt in de geschiedenis, niet alleen politiek."

"Het is onwaarschijnlijk wat is gebeurd. Of je nu wel of niet voor Pim Fortuyn bent. Dit raakt iedereen." Van der Linde heeft lange tijd met Fortuyn opgetrokken toen de Rotterdammer nog lijsttrekker van Leefbaar Nederland was. "Na de politieke breuk konden we nog wel persoonlijk met elkaar overweg."

Volgens Van der Linde was er destijds al gesproken met Fortuyn over persoonsbeveiliging. "Maar dat zou toen al vrij minimaal zijn. De vraag is of dit zo'n gebeurtenis had kunnen voorkomen."

/DOSSIERFortuyn