Het SETI@Home project heeft een mijlpaal bereikt. Vorige week waren er precies 500 miljoen stukjes data's onderzocht op mogelijke signalen van buitenaardse wezens. Hoogste tijd voor een uitgebreide evaluatie, zou je zeggen. Niet dus. In grote wetenschapsprojecten is vaak geen tijd voor evaluaties.

Men wil men alleen maar meer. Wetenschappers gaan nu ook op zoek naar lichtsignalen in de ruimte. Hoge verwachtingen koester ik echter niet. Ik denk niet dat er tijdens mijn leven nog een lichtsignaal uit de ruimte zal komen van een buitenaardse beschaving. Tenzij er ergens op een verre planeet een atoombom valt. Maar zelfs dan betwijfel ik of we dit zullen waarnemen.

De statistieken van
SETI@Home
Chewbacca

Maar stel dat het toch gebeurt. Stel dat we op een dag een signaal uit de ruimte opvangen. Hoe houden we dat dan vast? En, hoe maken we een verbinding? Een internet- of satellietverbinding is uitgesloten. Met al onze kennis en techniek is veel mogelijk, maar een draadloos netwerk naar planeet Urk zie ik nog niet zitten. Zelfs al plaatsen we op Mars een grote antenne, in de praktijk zal blijken dat ET gewoon te ver van ons vandaan woont.

Als een strakke communicatieverbinding met planeet Urk vanuit het hoofdkantoor van Kofi Anan niet mogelijk is, zullen we ook geen mp3 van The Beatles naar Urk kunnen uploaden. Dat gaat onherroepelijk aan ons knagen. Ik voorzie doffe ellende. De mensheid zal collectief in een zware depressie raken, omdat we eindelijk een signaal opvangen, maar niet kunnen communiceren. Geleerden zullen zeggen dat we ons beter maar kunnen concentreren op de perfectie van Bluetooth en Wifi voor het draadloos communiceren op de korte afstand. Het tijdperk van infrarood hebben we nog maar net achter ons gelaten. Draadloze technologie staat anno 2002 nog in de kinderschoenen. Om twee apparaten die tien meter uit elkaar staan storingsvrij met elkaar te laten communiceren, is nog een hele klus. Vooral als er een magnetron in de buurt is.

Aan een signaal uit de ruimte hebben we ook niet genoeg. Een signaal alleen kan nooit het bewijs leveren van het bestaan van buitenaardse wezens. Een aantal mysterieuze signalen die tot nog toe werd opgevangen, bleek afkomstig te zijn van storende spionagesatellieten, de magnetrons in de ruimte. De enorme blunders die gemaakt worden, komen verder slechts sporadisch in het nieuws. ET heeft zich mogelijk allang gemeld, maar het signaal ging door een domme menselijke fout op een dramatische wijze verloren, zo las ik op een van de vele SETI@Home-sites.

Op 15 augustus 1977 schreef ene
Jerry Ehman

Wetenschappers zouden tegenwoordig lacherig doen als het "WOW!"-signaal ter sprake komt. Net als Ehman zelf, wiens mysterieuze ervaring als "voetnoot" de geschiedenis van de astronomie in zou gaan.