DEN HAAG - GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller vindt dat het demissionaire kabinet Kok het besluit over de Joint Strike Fighter (JSF) moet overlaten aan de volgende regering. Hierover heeft Rosenmöller zaterdag schriftelijk Kamervragen gesteld aan premier Kok.

Nederland heeft tot 12 juni de tijd om te beslissen of ze wel of niet meedoet aan de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig. Eerder staakten in de Tweede Kamer de stemmen tweemaal op evenveel voor- als tegenstanders van deelname aan de JSF. Het kabinet wilde daarom geen beslissing nemen.

Gevechtsvliegtuig

GroenLinks acht het mogelijk dat het kabinet na de Tweede-Kamerverkiezingen alsnog een besluit neemt over deelname aan de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig. Door de verkiezingsuitslag zouden ministers makkelijker hun standpunt kunnen wijzigen. De partij vindt dat de kiezers dit vooraf moeten weten. Rosenmöller wil daarom tijdig helderheid van premier Kok.

GroenLinks, dat fel tegen deelname aan de JSF is, wil uiterlijk dinsdag antwoord. Rosenmöller sluit niet uit dat ze Kok en het kabinet tijdens het reces vragen om voor uitleg naar de Tweede Kamer te komen.

Spijkers met Koppen

Rosenmöller meldde zaterdag in het radioprogramma Spijkers met Koppen dat hij bij de komende kabinetsformatie wil regelen dat 5 mei een jaarlijkse nationale feestdag wordt. Hij reageert daarmee op een onderzoek van het Nationaal Commitee 4 en 5 mei. Hieruit bleek vrijdag dat 80 procent van de Nederlanders het erg belangrijk vindt om bij die dagen stil te staan.