DEN HAAG - De VVD wil dat het volgende kabinet een veto uitspreekt over de uitbreiding van de Europese Unie. Dat zegt VVD-leider Hans Dijkstal zaterdag in een interview in dagblad De Telegraaf. De liberalen waren al langer kritisch over de uitbreidingsplannen, maar de partij pleitte tot nu toe niet onomwonden voor een veto over de toetreding van Polen en enkele andere landen.

Medio 2004 is een uitbreiding voorzien met Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Estland, Letland, Litouwen, Slovenië, Cyprus en Malta. De twee andere kandidaten Bulgarije en Roemenië kunnen pas later toetreden. Turkije is als dertiende land ook officieel kandidaat-lid van de EU, maar daarmee vinden nog geen onderhandelingen plaats.

Dijkstal

"We zijn nu met zijn vijftienen en dat is al moeilijk genoeg", zegt Dijkstal. Hij wijst erop dat de financiën van de EU tot 2006 zijn geregeld. Na die tijd komt er "een enorm probleem op ons af", aldus Dijkstal. "De rekening wordt aan alle burgers van de Unie gepresenteerd. Ook aan de Nederlanders. We moeten daarom niet meedoen."

VVD-europarlementariër Maaten zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat Dijkstal dit zo heeft gezegd. "Bij toetreding zullen landen als Estland of Slovenië netto-betaler aan de EU zijn. Daar is Dijkstal zeker niet op tegen."

Maaten is het eens met zijn partijleider als deze zegt dat een grote en snelle uitbreiding van de EU grote financiële en economische problemen opwerpt, bijvoorbeeld in de gevallen van Polen, Slowakije en Cyprus.

Europese Unie

"Daarom zijn wij als VVD ook voor een meer gespreide uitbreiding, waarbij telkens kleinere groepjes landen aansluiting vinden bij de Europese Unie. Dijkstal heeft zich eerder ook al voorstander getoond van zo'n gedifferentieerde aanpak", aldus Maaten.

Als het inderdaad tot de geplande, grootscheepse uitbreiding komt in 2004, moet ook volgens de VVD-europarlementariër iemand zeggen dat wij zo'n toetreding blokkeren. "Nederland mag dat doen, het heeft een vetorecht. Dat moet je wel tijdig kenbaar maken."

Maaten noemt de massale uitbreiding "het type besluit waarvan iedereen over twintig jaar zegt: had je dat toen niet zien aankomen en kunnen tegenhouden."

"In Brussel merk ik dat veel mensen grote twijfels hebben over de uitbreiding in 2004, maar niemand durft daar eigenlijk iets van te zeggen."

GroenLinks

Maatens collega De Roo (GroenLinks) stelt in een reactie "dat er nu in Nederland twee anti-Europese partijen zijn: VVD en Fortuyn."

"De laatste zal de uitbreiding van de EU willen tegenhouden door alles te gooien over de boeg van asielzoekers en zigeuners uit Oost-Europa die hij niet wil binnenlaten. De VVD gooit het over de boeg van de euro. Dat is bedroevend."