MAASTRICHT - Minister-president Wim Kok heeft woensdag tijdens een PvdA-bijeenkomst in Maastricht fel uitgehaald naar de politici die kritiek hebben op het paarse kabinet. Volgens Kok proberen Fortuyn en Balkenende (CDA) "een karikatuur van de werkelijkheid aan de bevolking te slijten."

"We hebben de afgelopen acht jaar veel goeds gedaan. Er is nauwelijks nog werkloosheid, die hebben wij als sociaal-democraten tot een einde gebracht. Het klinkt misschien wat boekhoudersachtig, maar denk aan het afrekenen met de overheidstekorten. Daar hebben we allemaal veel aan. Geen schulden betekent een betere oude dag, betere zorg, onderwijs en veiligheid", aldus Kok.

"Natuurlijk is het werk niet af, en is er behoefte aan renovatie. Daarom moeten we branden van ongeduld en bolstaan van ambitie. De stabiliteit van het politieke landschap is buitengewoon belangrijk. Stem met je hart, en houd je hoofd erbij", betoogde Kok.

Hij riep op om PvdA-lijsttrekker Ad Melkert alle steun te geven. "Hij heeft het dik verdiend, we zetten samen de schouders eronder. Aan mijn steun voor de partij en voor Melkert valt niet te twijfelen", besloot Kok.

Cynisme

PvdA-lijsttrekker Melkert leverde in Maastricht scherpe kritiek op de ideëen en de politieke stijl van Pim Fortuyn. "Ik ga over mijn nek van het cynisme en de stuitende oppervlakkigheid", aldus Melkert in een ongewoon felle toespraak. "Voor infotainment ben ik niet in de politiek gegaan."

Volgens hem streeft Fortuyn naar "een samenleving waar het recht van de sterkste heerst" en wil hij de gelijke rechten voor vrouwen waar in de afgelopen decennia voor gestreden is "in één veeg van tafel halen." Ook wil Fortuyn "de grenzen sluiten en de blik alleen naar binnen richten."

Evenals premier Kok zette Melkert zich sterk af tegen degenen die de verworvenheden van acht jaar paars proberen onderuit te halen. Volgens hem had de oppositie in al die jaren "geen voldragen alternatief."