AMSTERDAM - De StemWijzer op het internet is de miljoen bezoekers gepasseerd. De site, die sinds 11 maart online is, geeft stemadviezen uit aan de hand van een enquête. Volgens de ontwerper van de site, het Amsterdamse Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), is de belangstelling sterk toegenomen sinds de val van het kabinet. Dagelijks bezoeken .000 internetters de site.
StemWijzer
Amsterdamse Instituut voor Publiek en Politiek

Het instituut neemt aan dat de StemWijzer wordt gebruikt door kiezers die hun keuze voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei nog niet hebben bepaald.

Het IPP concludeert dat "het gevecht om de zwevende kiezers zich vooral afspeelt tussen de VVD, Lijst Pim Fortuyn (LPF) en Leefbaar Nederland (LN)." Het instituut komt tot deze conclusie omdat de meeste stemadviezen, variërend van 12 tot procent, uitgebracht zijn op die drie partijen.

Volgens het IPP vertoont de verdeling van de uitgebrachte adviezen over de verschillende sites een opmerkelijk beeld. GroenLinks scoort opvallend hoog (14 procent) bij de bezoekers die via de website van de Volkskrant (www.volkskrant.nl) de StemWijzer hebben bezocht.

Nek

De SP staat op een gedeelde eerste plaats met de LPF op de verkiezingssite van het ministerie van Binnenlandse Zaken (www.ukomttochook.nl). Het CDA en de PvdA zijn volgens het IPP verwikkeld in een nek-aan-nekrace om de tweede plaats met Leefbaar Nederland op de
verkiezingssite

Bij de grote portalsites
MSN
Planet Internet

Het IPP plaatst bij deze laatste twee websites de kanttekening dat ze een groot bereik hebben onder een jong publiek. Volgens het instituut is de minst geadviseerde partij op alle sites de SGP, met ongeveer 2 procent.