DEN HAAG - Volgens het CDA moet het in Nederland anders en beter. Anders omdat de oplossingen gedurende acht jaar paars niet toereikend waren. Beter omdat paars niet is losgekomen van gewoon 'staat-markt denken'.

Anders en beter is dan ook de titel van het woensdag in boekvorm verschenen pleidooi van CDA-lijsttrekker Balkenende. Twee weken voor de Tweede-Kamerverkiezingen kon de echte hoogleraar in de politiek niet achter blijven. Fortuyn, die andere 'professor' die in de gebundelde lezingen van Balkenende overigens niet wordt genoemd, ging de CDA-lijsttrekker op lucratieve wijze voor.

Bescheiden oplage

Met een oplage van 7000 exemplaren stelt Balkenende zich echter betrekkelijk bescheiden op. Van Fortuyns boek gingen volgens zijn uitgever inmiddels ongeveer 100.000 exemplaren over de toonbank.

Balkenende ontkent dat Fortuyn het voorbeeld heeft gegeven. Al in de herfst, nadat hij het CDA-leiderschap had overgenomen van De Hoop Scheffer, was het plan ontstaan vijf lezingen die hij in de aanloop naar de verkiezingen hield, in boekvorm uit te geven. Die zijn nu voorzien van een inleiding onder de strijdvaardige titel De wederopbouw na Paars.

Verdwenen elan

Het paarse elan dat in 1994 vernieuwing beloofde, is anno 2002 geheel verdwenen, stelt Balkenende. "Het paarse kabinet heeft een economisch beleid gevoerd dat ondanks alle welvaart de problemen nog schrijnender heeft gemaakt", vertelt Balkenende nadat hij zorg, onderwijs, veiligheid heeft aangestipt.

Voor minister Zalm (Financiën) had het einde van paars volgens Balkenende beter net iets eerder kunnen komen. "Want het solide geachte financiële beleid maakt plaats voor een hoge inflatie." Daardoor zou de erfenis van Zalm wel eens kunnen tegenvallen, voorspelt Balkenende.

Oppositie

In de oppositie heeft het CDA daarentegen nieuwe kracht opgedaan. "Het CDA is een partij die zich niet laat leiden door de waan van de dag of de dagkoers van het kiezersonderzoek", heet het. Balkenende denkt dat Nederland toe is aan nieuwe, bezielende politiek. Die is wat de CDA-voorman noemt waardengeoriënteerd, werkt met een langetermijnstrategie en moet niets hebben van de 'sorry democratie' en gedogen. Integer, transparant en vertrouwenwekkend, zijn de slogans die Balkenende lanceert.