AMSTERDAM - Uit recent onderzoek van het NIPO in samenwerking met 2 Vandaag, blijkt dat kiezers 'Zorg' het belangrijkste thema vinden. 'Criminaliteitsbestrijding' is voor de kiezers de afgelopen twee jaar steeds belangrijker geworden.
NIPO

Als Nederlanders namens het kabinet geld zouden mogen besteden dan zou dat in eerste instantie gaan naar gezondheidszorg (44%), vervolgens naar criminaliteitsbestrijding (25%) en in derde instantie naar onderwijs (11%). Bijna tweederde van de Nederlanders (64%) vindt dat de Nederlandse regering te weinig geld heeft uitgetrokken voor veiligheid en politie. Vergeleken met de voorgaande jaren zijn de belangrijkste thema's voor de kiezers hetzelfde gebleven (zie grafieken).

BRON: NIPO

Nederlanders geven de gezondheidszorg een gemiddeld rapportcijfer van 6,5; alhoewel 43% van mening is dat de gezondheidszorg ten opzichte van vier jaar geleden achteruit is gegaan.

Circa drie op de vier Nederlanders (77%) vinden dat het tweede Paarse kabinet de problematiek rond de wachtlijsten slecht heeft aangepakt. Bovendien zijn twee op de drie Nederlanders (65%) van mening dat er te weinig geld in de Nederlandse gezondheidszorg is geïnvesteerd.