DEN HAAG - Elke dinsdag zouden drie willekeurige burgers enkele minuten moeten kunnen meepraten in de Tweede Kamer. Dat verkleint de kloof tussen de burgers en de politiek. Dat idee presenteerde de nieuwe politieke partij Duurzaam Nederland dinsdag in Den Haag.
Duurzaam Nederland

Nu hebben de politici vaak geen idee wat er leeft onder bijvoorbeeld allochtonen, WAO'ers en vrouwen, aldus de partij. "De willekeurige burgers kunnen dan onderwerpen bespreken die in de Tweede Kamer niet aan de orde komen", aldus lijsttrekker S. Özgüzel.

Meer respect

Duurzaam Nederland is een partij die meer respect wil voor de omgeving, zowel voor de medemensen als voor het milieu. De multiculturele samenleving moet daartoe worden uitgebouwd, vooral door meer allochtonen op voorbeeldfuncties te benoemen en meer les te geven in Arabisch en Turks. "De groepen met buitenlandse wortels kunnen economische ambassadeurs worden van Nederland", aldus Özgüzel.

Lava

Op milieugebied geeft de partij topprioriteit aan een nog onbekende technische uitvinding die afval samenperst tot een lava-achtige substantie. "Deze uitvinding wordt nu tegengehouden door een machtige groep afvalverbranders, die hun broodwinning in gevaar zien komen", weet H. Poortman, de nummer twee van de kandidatenlijst van Duurzaam Nederland.

Oprichter Kneepkens

De nieuwe politieke partij is recent opgericht rondom M. Kneepkens, het enige raadslid van de Stadspartij Rotterdam. De kandidatenlijst toont veel Rotterdammers van allochtone afkomst.

Kneepkens heeft de partij opgericht, nadat hij zich afkeerde van Leefbaar Nederland. Die partij was hem te rechts en te onvriendelijk voor buitenlanders.

Idealen

Duurzaam Nederland doet mee in alle districten tijdens de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei. Zelf verwacht Kneepkens een zetel maar hij hoopt op zeven.

"Wij zijn een partij van idealen en die overwinnen altijd. Pim Fortuyn en paars hebben geen idealen. Daarom gaat het bij hun mis. Echt verschrikkelijk dat de pers daar zo achteraan holt. Duurzaam Nederland verwacht dat mensen gaan beseffen dat respect voor elkaar meer toekomst biedt voor ons en onze kinderen en kleinkinderen", aldus Kneepkens.

TWEEDE KAMER 2002/

Nieuw in de verkiezingsstrijd