Waren er in 1800 futurologen, dan zouden ze een gigantisch mestoverschot in de grote steden voorspeld hebben als gevolg van de intensivering van het koetsverkeer. Dat staat in een visiedocument van Pieter Adriaans over multimedia in de toekomst. Een zeer interessant document, dat ik u aanraad om te lezen.

Meestal ben ik een beetje vies van visies. Vaak komt dat door het onderwerp waarop een visie wordt gegeven. De problemen in de zorgsector bijvoorbeeld. Of, nog erger, de ruimtelijke ontwikkeling van de sportinfrastructuur in Veenhuizen. Van terugblikken ben ik overigens ook geen fan. Als iemand zegt "Dit is een historische dag", ben ik al weg. Dit gaat lang duren, denk ik dan, terwijl het leven zo kort is.

Voor een toekomstvisie op multimedia kunt u me echter altijd wakker maken. Vooral als de schrijver van dit stuk prof. dr. Pieter Adriaans heet, iemand die alles afweet van kunstmatige intelligentie en bekend staat als een groot verhalenverteller. Geen man die zo onderhoudend kan vertellen over zijn grote zeiltochten"Multimedia, gezicht op de toekomst"

Niets heeft zo hard structuur en context nodig als de hightech van nu. Veel bedrijven die bezig zijn met de distributie van multimedia, via computers, handhelds, mobiele telefoons of settopboxen, missen nog inhoud of content. Aan infrarood, Bluetooth, WiFi en gprs heb je niks als er geen zinvolle toepassingen voor bestaan. Er moeten "killerapplicaties" komen, die al die hightech zin gaan geven. Killerapplicaties zijn volgens Adriaans bijvoorbeeld de "ambient media shelf", een virtuele thuisbibliotheek die op de wand wordt geprojecteerd, of de "ambient car", een auto die onderweg kan zien of er ergens in de buurt een goed restaurant is.

In goede killerapplicaties zullen entertainment, informatie, voorlichting en reclame versmelten tot één product. Amusementsbedrijven zullen ons, mits er genoeg bandbreedte voorhanden is, via een veelvoud aan multimediale interfaces kunnen bereiken, 7 x 24 uur, waar ook ter wereld. "Van de ambient home, via de ambient kleding en de ambient car naar de ambient zonnebril", schrijft Adriaans.

De integratie van tekst, beeld, geluid, tast en spraak in nieuwe apparaten zal ons kortom ongekende perspectieven gaan bieden. Mensen zullen omgeven zijn door apparatuur die virtueel en digitaal kan communiceren. Stel je voor: een apparaat dat onze stem herkent, automatisch zinvolle informatie voor ons selecteert en draagbaar is als jas of broek. Onze vertrouwde omgeving kennen we straks niet alleen zelf meer als onze broekzak, onze broekzak kent hem ook en misschien wel beter dan wijzelf.

Wat ik me echter wel afvraag, is hoe hard de upgradecaroussel

Jammer is ook dat het visiedocument in een pdf-formaat op internet staat. Niets is irritanter dan als ik op internet gekweld word door kleine lettertjes en met de scrollbalk het document van links naar rechts moet scrollen om het te kunnen lezen. Alleen overheidsdocumenten die niemand leest of het jaarverslag van Akzo Nobel mag van mij in pdf-formaat op internet staan. In mijn visie op de toekomst zou echter geen plaats meer zijn voor pdf-bestanden.