RIJSWIJK - De PvdA heeft de afgelopen week drie zetels moeten inleveren in de politieke barometer. VVD en CDA bleven constant, terwijl GroenLinks, SP en de Lijst Pim Fortuyn licht wonnen. Als er deze week was gestemd voor de Tweede Kamer, zou de PvdA op 34 zetels uitkomen. Vorige week waren dat er nog 37. In de Tweede Kamer houdt de PvdA nu 45 zetels bezet.

Het CDA komt hierdoor weer in de buurt, zonder daarvoor zetels te hoeven winnen. De christen-democraten, die nu 29 vertegenwoordigers in de Kamer hebben, zouden er dertig krijgen. Dat is net zoveel als vorige week. De VVD blijft eveneens staan, op .

GroenLinks zet de stijgende lijn van de afgelopen weken door: stond deze partij twee weken geleden nog op dertien, vorige week waren dat er veertien en deze week komt er nog een bij. De afstand met de Lijst Pim Fortuyn blijft hetzelfde, omdat deze ook weer een zetel wint en nu op achttien uitkomt.

De SP springt naar acht. Vorige week waren dat er nog zes. Leefbaar Nederland zou met twee nieuwelingen in de Kamer komen. Een verlies van een ten opzichte van vorige week. Met deze cijfers is een coalitie denkbaar van PvdA, CDA en GroenLinks (79 zetels), of PvdA, CDA en VVD (90). Een rechtse coalitie van VVD, CDA en Lijst Pim Fortuyn zou net geen meerderheid halen (74).

De politieke barometer is een representatieve telefonische peiling onder ongeveer 1200 stemgerechtigden, die op verschillende dagen in de afgelopen week zijn ondervraagd. De peiling wordt uitgevoerd door het bureau Interview-NSS, in opdracht van het actualiteitenprogramma NOVA.