DEN HAAG - "Misschien was Paars gewoon te saai". Dit zegt de leider van de VVD, Dijkstal donderdag tegen het ANP. Verder vertelt Dijkstal hoe hij nadacht over een het organiseren van een 'tegenhype' tegen het mediageweld van Pim Fortuyn.

"Onder paars hadden we de meest saaie debatten", zegt Dijkstal. "De Algemene Politieke Beschouwingen waren al om zes uur afgelopen en aan de begrotingen werd nauwelijks getornd. De oppositie was niet sterk genoeg en dat maakte de politiek saai."

Dit was tevens één van de mikpunten van Pim Fortuyn. Dijkstal heeft nagedacht een 'tegenhype' te organiseren tegen het mediageweld van Fortuyn. Dijkstal wil er maar mee aangeven dat de VVD deelt "in het onvermogen van alle partijen om het juiste antwoord te vinden op de abnormaliteit van de opkomst van Leefbaar Nederland en de absurditeit van het succes van de Lijst Pim Fortuyn. "

"Daar werd ik, en natuurlijk ook de hele partij, onzeker van'', erkent de liberale voorman. Samenwerking met Fortuyn acht Dijkstal niet bij voorbaat onmogelijk, maar wel moeilijk. "Hij geeft niet aan hoe problemen moeten worden opgelost en een financiële basis ontbreekt."

De VVD-leider houdt er ook rekening mee dat zijn partij in de oppositie komt, zeker als de verkiezingsuitslag tegenvalt. Ongeacht die uitslag zal hij na 15 mei over zijn toekomst nadenken. "Ik beraad me altijd op mijn positie."