Fred Teeven is 43, getrouwd en vader van twee dochters. Hij woont met zijn gezin in Oudkarspel.

Teeven komt van de douanerecherche. Hij stapte acht jaar geleden over naar het Amsterdamse parket waar hij als officier van Justitie werd. Ook rondde hij een postdoctorale opleiding af aan de universiteit van Twente in public management. Teeven was passief lid van de VVD en is sinds negen maart gekozen tot lijsttrekker van
Leefbaar Nederland

Persoonlijkheid

Als officier van Justitie was Teeven nogal omstreden. Hij ging nogal vrijzinnig met de regels om en probeert zijn doel op onbehouwen wijze te bereiken volgens collega's.Teeven is bijzonder ambitieus.

"Een doener, geen student", noemt strafpleiter G. Spong hem in
de Volkskrant

Wat heeft hij gedaan

Teeven maakte als één van de eerste Nederlanders gebruik van kroongetuigen, criminelen die in ruil voor strafvermindering een boekje opendoen over 'collega's'. Op die manier kreeg hij 'grote vissen' als Johan V. alias de Hakkelaar achter de tralies.

Wat wil Teeven

Teeven wil het veiligheidsbeleid strenger maken, door onder meer de invoering van minimumstraffen. En voor criminelen die opnieuw de fout ingaan, moet gaan gelden: "Die draaideur gaat op slot en de sleutel gooien we even weg".

Hij wil de boel in Den Haag flink opschudden. Volgens hem zijn politici bang duidelijke taal te spreken en beslissingen te nemen. "Het gedoogbeleid is een excuus voor alle problemen die ze niet willen of kunnen oplossen", aldus Teeven op een ledencongres.

Eén van die problemen is het asielbeleid. Dat moet wat hem betreft veel strikter worden: alleen politieke vluchtelingen die hun leven niet zeker zijn, worden nog toegelaten, Illegaal verblijf wordt niet langer gedoogd.