DEN HAAG - Geen enkele bestuurder van universiteiten en hbo-opleidingen is van plan om op Fortuyn of Leefbaar Nederland te stemmen. Maar Paars heeft voor de bestuurders ook af gedaan.

Slechts 6 procent heeft een voorkeur voor een derde paars kabinet. Dat blijkt uit een enquête van het HBO-Journaal en het tijdschrift Academia.

Bij de universiteitsbestuurders is het CDA favoriet, 47 procent stemt op die partij. D66 komt met 20 procent op de tweede plaats.

Bestuurders van hogescholen stemmen voor PvdA (28,5 procent) of CDA (22,5 procent). Vier jaar geleden scoorde de PvdA bij de hogeschoolbestuurders met 41 procent een stuk beter.

Zesje

In plaats van nog een paars kabinet, verkiest 20 tot 25 procent van de ondervraagden liever combinaties van PvdA-CDA-VVD, PvdA-D66-GroenLinks of de VVD-CDA-D66. Driekwart van de ondervraagde bestuurders wil in elk geval dat het PvdA in de volgende coalitie zit, tweederde wil in elk geval het CDA erin.

Hoewel ze veel op hem aan te merken hebben, krijgt minister Hermans van 80 procent van de bestuurders in het hoger onderwijs een voldoende: een zesje. Dat is meer dan zijn voorganger Ritzen die in 1998 een 5,2 van de hbo-bestuurders kreeg.

Als belangrijkste wapenfeit van Hermans noemen de bestuurders de invoering van de bachelor-masteropleidingen, het extra geld voor wetenschappenlijk onderzoek en de financiering van hbo-lectoren.

Het niet invoeren van een minder fraudegevoelig bekostigingssysteem voor het hoger onderwijs is zijn slechtste prestatie, blijkt uit de enquête.