VELDHOVEN - VVD-leider Dijkstal wil na de verkiezingen een regering vormen zonder de PvdA. Op een partijbijeenkomst in Veldhoven zei Dijkstal vrijdagavond dat de PvdA de afgelopen jaren op te veel belangrijke onderwerpen niet thuis heeft gegeven.
Dijkstal

Hij doelde daarmee op de lange files, wachtlijsten in de zorg en immigratie. "Een coalitie zonder de PvdA zal deze vraagstukken beter aan kunnen pakken", zei de VVD-leider.

Dijkstal haalde keihard uit naar PvdA-leider Melkert. "Waarom zou de lijsttrekker van de PvdA als premier wel werken aan het aanpakken van files, wachtlijsten en immigratie terwijl hij het als fractievoorzitter niet deed?"

Asielzoekers terugdringen

De VVD wil juist op die terreinen veel vooruitgang boeken. Zo willen de liberalen het aantal asielzoekers terugdringen tot 16.000 per jaar. "Dat komt overeen met het gemiddelde in de Europese Unie. Dat kan als het percentage asielzoekers dat binnen 48 uur wordt teruggestuurd op 50 procent komt", zei Dijkstal. De VVD richt zich dan vooral op asielzoekers zonder papieren en diegenen die uit veilige landen komen.

De liberale voorman concludeerde vrijdagavond dat tijdens de twee paarse kabinetten is gebleken dat het "moeilijk of onmogelijk" is om met de PvdA het asielbeleid strenger te maken, de WAO aan te pakken, het zorgstelsel te moderniseren en te investeren in wegen.

Voorwaarde

Een solide financieel beleid is voor de VVD de belangrijkste voorwaarde om zelf in een nieuw kabinet te gaan zitten, aldus Dijkstal. Dat betekent voor hem onder meer het behoedzaam ramen in de begroting en het aflossen van de staatsschuld.

Hij hield zijn achterban nog eens voor dat de VVD er voor gaat om de grootste partij te worden bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei.


Tweede Kamer 2002