ZOETERMEER - "Het wordt weer tijd voor een dominee in de Kamer", vindt Wim Beekman, oud-voorzitter van de hervormde synode. Als nummer 62 op de PvdA-kandidatenlijst zal hij waarschijnlijk geen Kamerzetel gaan innemen. Tot zijn spijt, want het is volgens Beekman de hoogste tijd dat er weer eens iemand voor de partij in de Kamer komt die de nadruk legt op waarden.

"Het gaat zoveel over koopmanschap en economie. Het is goed voor de partij om een injectie te krijgen van een groep mensen die zich al jaren bezighoudt met solidariteit, humaniteit en gelijkheid", zegt Beekman deze week in het kerkelijk opinieblad Woord en Dienst. "Het elan is eruit", zegt hij over zijn partij. Beekman was van 1994 tot 1998 synodevoorzitter.

Sinds hij eind jaren '90 het predikantschap verruilde voor een functie van onderwijsmanager, is Beekman actief in de politiek. Hij koos voor de PvdA omdat hij bij deze partij zijn christelijke standpunten het best terugvindt. "Bovendien: een christelijke partij wordt al snel een belangengroep voor eigen christelijke belangen. Terwijl het gaat om het algemeen belang."

Dat hij een plaats op de lijst kreeg, verraste zowel hem als de PvdA. "Verwondering in de partij als je vertelt dat je dominee bent", vertelt Beekman. Niet zelden volgt daarop de vraag hoe de predikant over euthanasie denkt. "Het leven is een groot geschenk. Maar je moet het, als het geen geschenk meer is, ook weer kunnen teruggeven aan de gever." "De standpunten van ChristenUnie en CDA inzake euthanasie vind ik veel te behoudend."

Al eerder waren predikanten lid van de Tweede Kamer. De hervormde predikant H.G. Abma was van 1963 tot 1981 lid voor de SGP en van 1981 tot 1986 Eerste-Kamerlid. Doopsgezind predikant J. Knot en hervormd predikant W. de Pree zaten respectievelijk in de jaren '70 en '80 voor de PvdA in de Kamer. Sinds 1998 is voormalig industriepredikant A. Harrewijn Kamerlid voor GroenLinks.