AMSTERDAM- Wilhelmus Simon Petrus (Pim) Fortuyn werd op 19 februari 1948 geboren in een conservatief rooms-katholiek milieu in Velsen.
Fortuyn

Hij doorliep de HBS en behaalde zijn doctoraal Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de Universiteit van Groningen promoveerde hij tot doctor in de Sociale Wetenschappen, en werkte daar zestien jaar als docent. Hij was jarenlang lid va nde PvdA, maar zegde zijn lidmaatschap op toen premier Wim Kok hem een 'zakkenvullende ondernemer' noemde.

Na Groningen vestigde hij zich in Rotterdam waar hij een adviesbureau oprichte. Hij werd aangetrokken als projectleider bij de invoering van de OV-jaarkaart, een van zijn succesvolste banen. Vervolgens ontpopte hij zich als boekenschrijver, columnist en werd hij een veelgevraagd gastspreker.

Persoonlijkheid

Volgens velen manoeuvreerde Fortuyn zich in de rol van de onbegrepen messias. Hij was snel ontvlambaar: je was voor of tegen hem. De een noemde hem een mediabespeler, een arrogant man met absurde voorstellen, volgens de ander verwoorde hij precies wat iedereen al jaren dacht.

Wat heeft hij gedaan?

Fortuyn heeft als enige kandidaat ooit zijn partijprogramma in boekvorm gegoten: 'De puinhopen van Paars'. Hierin bindt hij de strijd aan met het Nederlandse regentendom.

Volgens hem verdiende ons land een democratisch bestuur en een op de behoeften van de burgers en de bedrijven ingericht publiek domein en collectieve sector.

Wat wilde Fortuyn

Fortuyn wilde premier worden. "Een bestemming om het land te gaan leiden heb ik al sinds mijn jeugd", aldus Fortuyn op zijn website. Volgens eigen zeggen zou hij een ministersportefeuille afwijzen.

Pim Fortuyn wilde meer zorgverleners, minder managers en minder investeren in grootschalige, logge organisaties. Het aantal WAO'ers moest worden teruggebracht door de WAO nog uitsluitend toegankelijk te maken voor arbeidsongeschiktheid ontstaan in werksituaties.

Fortuyn wilde 'geen dubbeltje meer' investeren in het onderwijs, dat moest eerst grondig gesaneerd worden. Ook wilde hij dat Nederland alleen nog maar vluchtelingen uit Frankrijk, Duitsland en Denemarken toe zou laten. Bepaalde uitgeprocedeerde asielzoekers zouden wel een 'generaal pardon' moeten krijgen.

Premier

Of Pim Fortuyn ook werkelijk premier zou zijn geworden, zullen wij nooit meer weten. Op 6 mei werd hij in het mediapark te Hilversum vermoord.