In de Britse tv-serie Attachments werd ooit een serieuze poging gedaan om van een doorsnee internetbedrijf drama te maken. Ik herinner me een aflevering waarin de peperdure website verloren ging, omdat de webmaster vergeten was een back-up te maken. Attachments was eigenlijk nog te braaf. Zelf speel ik al een tijdje met het idee om een maffiaversie van de serie te maken, deels gebaseerd op waargebeurde feiten.

In mijn draaiboek, dat nu vier pagina's groot is, staan al geweldige scènes. Een domeinmakelaar wordt achterna gezeten op de Boeing Avenue in Schiphol Rijk door twee onderwereldfiguren van een Europese e-service organisatie met kapitaalkrachtige Amerikaanse aandeelhouders. Via zijn mobiele telefoon probeert de domeinmakelaar contact te zoeken met zijn -jarige compagnon Johnny de M. Zijn tekst luidt: "Johnny, neem de telefoon op, eikel. Please neem hem op!" In de volgende scene zien we De M. achter een pc zitten. Op het scherm staat een e-mailbericht. "Het is gedaan. Supersoft Web Hosting dreigt met liquidatie. Probeer te redden wat er te redden valt". Afzender: Henny van der V.

Even later komt de auto van Van der V. tot stilstand in een doodlopende straat. Uit de auto van de achtervolgers rennen twee mannen in Armani-pakken. Mobieltje in de ene hand, schietijzer in de andere. Eén van hen trekt de deur van de auto van Van der V. open en schreeuwt: "Uit de auto, vuile oplichter, je laatste uur heeft geslagen!" Van der V. wordt meegesleurd naar de andere auto en krijgt vervolgens een flinke dreun tegen het achterhoofd. Hij ontwaakt in de hoofdvestiging van Supersoft Web Hosting. Tita T., de godmother van alle criminele internetbedrijven, woonachtig te Lommel, houdt hem stevig bij de haren vast en hijgt in zijn gezicht. Dan begint ze te sissen: "Als ik klanten overneem, wens ik niet beduveld te worden. Begrijp je?! Je gaat me nu 30.000 namen geven. Al moet ik ze stuk voor stuk uit je mooie smoeltje knijpen, babyface..."

Mijn tiendelige serie zal een wereld laten zien die van coruptie, intimidatie en leugens aan elkaar hangt. Om de kijkcijfers hoog te houden, zal er regelmatig een grootaandeelhouder of curator gemarteld worden. Zo nu en dan zullen er ook wat vingers sneuvelen onder een tafelcirkelzaagje. Voor het humoristische gedeelte stop ik er wat gangsters in die dol zijn op het doodkietelen van piepjonge netwerkmanagers en Amerikaanse misdaadkomedies.

Aan personages, plotlijnen en intriges geen gebrek. Wie de laatste tijd bijvoorbeeld de gang van zaken rond het faillissement van Bevelander Internet Services of Cistron heeft gevolgd, weet wat ik bedoel. "Gevecht om klantenbestanden verhardt zich", kopte
WebWereld

Martijn Bevelander is een kleine Tony Montana. Hij goochelt met domeinnamen en klantenbestanden alsof het de opbrengsten zijn uit een keten van illegale gokpaleizen. Danny Ter Haar van
Cistron Internet

Op dezelfde manier gaat ook Martijn Bevelander te werk. Alleen zijn de zwendelpraktijken van Bevelander doorzichtiger, omdat hij wat slordiger is in het verbloemen van de waarheid. Bovendien neemt hij meer risico's, waardoor hij wellicht nog gevaarlijker is dan andere internetondernemers. Zijn nieuwe bedrijf
Megaprovider
Bevelander.nl

Een van de mooiste citaten van Bevelander las ik trouwens ooit in de Telegraaf. "Als ik in de goot lig, is-ie toevallig wel van mij..." Ik weet een betere. Als Bevelander in de cel belandt, moet hij hem zeer waarschijnlijk delen met Danny Ter Haar. In mijn tv-serie dan.