Vorige week verscheen een opvallend bericht op de bekende website Letmestayforaday.com. Backpacker Ramon Stoppelenburg, die zijn reis rond de wereld onlangs voortzette met een tocht door Australië, was met de dood bedreigd. Ramon, die het dreigement per e-mail en via zijn website ontving, was voor alle zekerheid ondergedoken.
Letmestayforaday.com

Ene Thomas Jackson postte op het
messageboard

Wie veel reist, kan allerlei nare dingen overkomen. Dat wist Stoppelenburg vantevoren ook. Maar een mogelijke aanslag op zijn leven had hij natuurlijk niet ingecalculeerd. Zo'n dreigement met de dood kun je echter op verschillende manieren interpreteren. Of je beschouwt het als leuke publiciteit voor je website, of je ziet het als een reële bedreiging en pakt direct je koffers om huiswaarts te keren. Een notoire bangerik als ik zou het laatste doen, want mij is het leven te heilig. Stoppelenburg besloot echter te blijven waar hij was en de man die zijn moordenaar kon worden per computer te traceren. Vervolgens schakelde hij de politie in.

De man die in zijn kraag werd gevat, bleek een Australische student met een enorme hekel aan klaplopers te zijn. Een klaploper is iemand die overal aanklopt voor een gratis bed, ontbijt en driegangenmenu. Gek genoeg kan ik me daar wel wat bij voorstellen. Ook ik heb een rothekel aan mensen die alleen langskomen om aan tafel te kunnen aanschuiven. Meestal zet ik die expres rijst met broccoli voor, als speciaal verrassingsmenu. Letmestayforaday.com werd echter bedacht met het idee dat je het internet kunt gebruiken om dromen werkelijkheid te laten worden. Ramon Stoppelenburgs bedoeling was niet om te laten zien dat hij een klaploper was. Zijn doel was om via het internet deuren te openen die normaal gesproken gesloten zouden blijven.

Als Stoppelenburg een klaploper was geweest, dan had hij zich nooit ingelaten met die ene vrouw uit een arme wijk van Johannesburg, die met de verkoop van gebakken kippenklauwen probeerde te overleven. Tenzij hij deze vrouw alleen maar aanklampte voor een gratis gebakken kippenklauwtje. Maar zo uitgekookt is Stoppelenburg niet. Dat klauwtje kreeg hij waarschijnlijk zonder het te vragen, net zoals hij nu in Australië gratis fish & chips, hamburgers en treinkaartjes krijgt. Zijn gasten trakteren hem maar al te graag. Hij hoeft er niet eens zielig voor te kijken. Een bedankje op zijn website is vaak al voldoende. Stoppelenburg bedankt zijn gasten bijna dagelijks voor hun gulheid, zoals Marco Polo ook gedaan zou hebben als er in zijn tijd zoiets als internet had bestaan.

De student die de gewraakte posting deed, was overigens een watje met een verkeerd gevoel voor humor. Op het messageboard van Letmestayforaday.com bood hij onlangs zijn excuses aan: "I do not drink, smoke or do drugs. I regret having hampered Ramons travel in Australia. I regret having damaged the reputation of Australians and kiwi's as the most friendly people. I am a good student who went astray for a few minutes. Please forgive me all."

Ramon hoeft met zijn reputatie als
freeloader

In de 17e eeuw bestonden er nog tuchthuizen, waarin freeloaders heropgevoed werden. Maar dat was een hele andere tijd.