BAGRAM - De Amerikanen en hun bondgenoten hebben de afgelopen dagen 50 procent van de strijders van al-Qaeda en de Taliban in de grotten van oost-Afghanistan gedood. Dat heeft luitenant-kolonel Walter Piatt van de Amerikaanse strijdkrachten woensdag gezegd.

Bekijk video

De Amerikanen begonnen vorige week een offensief tegen de strijders van de Taliban en al-Qaeda in het oosten van Afghanistan. "Wij hebben er vijfhonderd of meer gedood. Aanvankelijk dachten wij dat het om slechts een paar honderd man ging, maar nu denken wij dat het ongeveer de helft van de totale vijandelijke strijdmacht betreft."

Volgens Piatt is het onduidelijk of de Taliban en de al-Qaeda nieuwe posities hebben ingenomen sinds het offensief op gang kwam.

De belangrijkste Afghaanse krijgsheren zijn woensdag in Kabul bijeengekomen voor overleg met leden van de interim-regering en functionarissen van de Verenigde Naties. Zij zullen praten over de veiligheid in het land.

Afghanistan

"U komt vandaag uit alle delen van het land in de hoofdstad bijeen om de kern van het nieuwe leger in Afghanistan te formeren en de wereld te tonen dat wij na de strijd tegen en de overwinning op het terrorisme ook onze onafhankelijkheid en onze territoriale onschendbaarheid kunnen veiligstellen", zei minister Mohammad Qassim Fahim van Defensie bij de opening van de bijeenkomst.