Leuk nieuws op de site van WebWereld vorige week: de website van de Amerikaan Todd Rosenberg over zijn leven als baanloze is helaas een succes. Vooral het woordje "helaas" vond ik leuk gevonden, want sites over werklozen mogen natuurlijk helemaal niet succesvol zijn. Alleen mensen die hard werken hebben recht op succes. Rosenberg vangt zelfs geld via zijn site en dreigt nu gekort te worden op zijn uitkering.

Rosenberg (32) werd vorig jaar door zijn werkgever AtomfilmsOdd Todd

Bezoekers kunnen hem tegenwoordig ook wat geld

Met OddTodd.com heeft Rosenberg van de nood een deugd gemaakt. Tot nog toe bezochten al een miljoen mensen de site. Rijk is hij er echter nog niet van geworden. Volgens WebWereld zou hij tot op heden zo'n negenduizend dollar ontvangen hebben. Maar het Amerikaanse ministerie van Arbeid

Het eigenaardige is dat je als werkloze wel mag bedelen op straat, maar niet in de virtuele wereld. Door Rosenberg een boete op te leggen, geldt voor hem in feite een andere regel. Een werkloze dotcommer die op straat zijn hand ophoudt, mag dat. Maar een werkloze dotcommer die het talent heeft om met een website iets bij te verdienen, krijgt de sociale dienst op zijn dak. Voor Rosenberg zijn de donaties echter niet meer dan een fooi. Inclusief zijn uitkering van dollar per maand, zou hij er - op jaarbasis - nog maar net zichzelf en twee katten van kunnen onderhouden.

Als ik Odd Todd was zou ik ook gewoon blijven bedelen. Mogelijk zou ik zelfs een stichting in het leven roepen voor werkloze dotcommers, een soort van solidariteitskas. De werkloosheidssite zou ik verder uitbouwen en omvormen tot een baanlozenportal met kooktips, tips voor goedkoop webwinkelen, een cursus lakens opvouwen en uiteraard een uitgebreide tv-gids. Eventueel zou ik nog partners zoeken in de wereld van de grote vacaturesites. OddTodd.com blijkt namelijk een grote aantrekkingskracht te hebben op andere werklozen, zo blijkt uit brieven die Rosenberg krijgt.

Ik vrees echter dat Odd Todd helemaal geen grootse plannen heeft met zijn site en liever uitslaapt, intussen genietend van zijn status als beroemdste werkloos op het internet. Welllicht dat een werkloze advocaat hem nog kan helpen om onder die korting uit te komen. Hardwerkende en succesvolle mensen tonen in elk geval weinig compassie voor hem. Vooral de mensen zonder humor. Zij vinden Odd Todd maar een luie donder, die het verdient om gekort te worden. Meedogenloos zijn ze.