UTRECHT - Schaatser Jochem Uytdehaage, winnaar van drie olympische medailles, heeft dinsdagavond de Zilveren Stadsmedaille van Utrecht ontvangen. Burgemeester Brouwer-Korf reikte de onderscheiding uit tijdens de huldiging van de schaatser op het plein achter het stadhuis.

Uytdehaage is volgens de gemeente de eerste Utrechtse sporter die een Zilveren Stadsmedaille heeft gekregen. De schaatser uit Utrecht kreeg de onderscheiding als blijk van grote waardering voor zijn twee gouden en een zilveren medaille tijdens de Olympische Winterspelen in Salt Lake City.

De burgemeester en wethouders kenden de medaille ook toe voor de eerdere sportprestaties van Uytdehaage. Zo behaalde hij in januari in Erfurt in Duitsland de Europese titel allround.

"Zijn sportieve prestaties dragen in grote mate bij aan het positieve imago van Utrecht als sportstad", meldt de gemeente. 'De stad op de kaart geschaatst', luidt de tekst op de medaille.

Andere namen

De gemeente zette ook de andere Utrechtse deelnemers aan de Spelen onder de Dom in het zonnetje gezet. Het waren schaatsster Annamarie Thomas en de bobsleeërs Eline Jurg, Jeannette Pennings en Marcel Welten.

Uytdehaage voelde aanvankelijk niets voor de huldiging. Hij wilde zich direct na thuiskomst al concentreren op zijn voorbereiding op de wereldkampioenschappen allround in Heerenveen. Burgemeester Brouwer-Korf moest hem persoonlijk overhalen om acte de présence te geven.

Heel gaaf

Uiteindelijk vond Uytdehaage het eerbetoon van het Utrechtse gemeentebestuur en enkele honderden Utrechters 'heel gaaf'. Hij beloofde het publiek dat hij Utrecht binnenkort ook aan de wereldtitel zal helpen.

Of dat lukt of niet, Utrecht zal kort na de wereldkampioenschappen in Heerenveen nogmaals aandacht besteden aan de prestaties van de eerste plaatsgenoot, die na Anton Geesink in olympisch goud behaalde.