MADRID - De Spaanse koning Juan Carlos heeft na het dopingschandaal rond Johann Muehlegg de audiëntie van de tot Spanjaard genaturaliseerde skiloper tot nader order verschoven. Volgens een woordvoerster van het Spaanse koningshuis staat een nieuwe datum nog niet vast.

Muehlegg, die zijn Duitse nationaliteit voor de Spaanse verruilde, zou aanvankelijk woensdag door de koning worden ontvangen.

De skiloper moest zondag zijn gouden medaille van de 50 kilometer klassiek inleveren. Hij reageerde donderdag bij een niet aangekondigde dopingcontrole positief op het gebruik van darbepoetin, een nieuw middel dat dezelfde werking heeft als EPO.

Muehlegg haalde ook goud op de 30 kilometer en de achtervolgingsrace. Deze medailles mag hij houden. Het Spaans olympisch comité kondigde ook maatregelen aan. Mocht de contra-expertise van Muehleggs gewraakte plasje eveneens positief zijn, dan stopt het comité alle financiële vergoedingen aan de skiloper. Dat zou Muehlegg duizende euro's per maand schelen.

De Spaanse politiek wil de wintersporter nog niet verketteren. ,,Geef hem een kans'', adviseerde premier Jose Maria Aznar. Sportminister Pilar del Castillo sprak de hoop uit ,,dat er beroep tegen de beslissing mogelijk is'' ,,Hoe dan ook, Muehlegg is een buitengewone atleet. De Spaanse regering is tegen doping, maar we kunnen onszelf feliciteren dat we Muehleggs eerste twee gouden plakken hebben gered'', aldus Del Castillo.

De Spaanse pers was minder mild. ,,Muehlegg heeft wereldwijd schande over de Spaanse sport gebracht'', kopte El Mundo.