SALT LAKE CITY - Na zeventien dagen 'Light the fire within' is het olympisch vuur gedoofd. Zondagavond kwam in Salt Lake City een einde aan de negentiende Winterspelen.

De slotceremonie was feestelijk, de slotdag niet. Kort voor het moment dat voorzitter Mitt Romney namens de organisatie tevreden op de Spelen terugkeek, viel er een zwarte deken over het evenement. Wegens doping werden drie skilopers van de Spelen uitgesloten. Twee van hen moesten een gouden plak inleveren.

Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité riep de sporters in zijn toespraak op het vuur van binnen toch vooral brandend te houden. "Wees een olympisch ambassadeur in jullie landen", gaf de Belg de atleten mee. Ook had hij een compliment voor Romney en zijn organisatie. "Jullie hebben gezorgd voor inspirerende Spelen. Bedankt. De mensen van Salt Lake City en Utah hebben ons prachtige Spelen gegeven."

Rogge stond ook nog even stil bij de veiligheidsmaatregelen, die in verband met de terroristische aanslagen van 11 september zeer scherp waren. Elke dag stonden talloze veiligheidsbeambten, politiemensen en soldaten iedereen te controleren. Van sporters tot bezoekers, tassen moesten open, fouilleren was standaard. "Onze dankbaarheid gaat ook naar de veiligheidstroepen uit", zei Rogge. Romney refereerde in zijn toespraak aan enkele memorabele momenten. "De olympische geest is een wereldpubliek dat een Canadees en een Russisch kunstrijpaar toejuicht", sprak de Amerikaan voor de bijna 45 duizend aanwezigen. "En de olympische geest is ook een olympiër van de derde generatie die tot grote hoogte stijgt dankzij de inspiratie van zijn opa en zijn vader."

Turijn

Aan het einde van de ceremonie, doorspekt met optredens van artiesten als Gloria Estefan, Earth, Wind & Fire, Kiss en Moby, kreeg Sergio Chiamparino, de burgemeester van Turijn, de olympische vlag overhandigd. Traditioneel gaat dat doek naar de eerste burger van de volgende gastheer van de Winterspelen.

Bij binnenkomst van de landen in het stadion was de Nederlandse afvaardiging groter dan bij de openingsplechtigheid. "Volgens mij zijn alle atleten erbij", aldus chef de mission Leo Visser. "Alleen Gretha Smit niet." De winnares van zilver op de 5 kilometer scheurde zaterdagavond bij het feest na haar huldiging een kruisband.

Gerard van Velde vlagdrager

Olympisch kampioen op de kilometer Gerard van Velde mocht de vlag dragen, hij was winnaar van een verkiezing op internet. Jochem Uytdehaage, winnaar van twee gouden en een zilveren medaille eindigde als tweede, maar hij vond dat geen probleem. "Ik zou zelf ook op Gerard hebben gestemd. Het gaat er niet zozeer om hoe veel medailles je hebt. Gerard heeft gewoon een mooie voorgeschiedenis."

/NIEUWSRellen in laatste weekeind Olympische Spelen (video)